Τσίπρας και Σουλτς μαζί στο Στρασβούργο

Χθες ήταν το Παρίσι και ο Φρανσουά Ολάντ. Σήμερα είναι το Στρασβούργο και ο Μάρτιν Σουλτς. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την μίνι περιοδεία του στη Γαλλία και προσπαθεί με τις συναντήσεις του να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της Ελλάδας και της εμπλοκής με το ΔΝΤ,

αλλά και να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν φαίνεται να είναι και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στη Γαλλία δεν στέφεται με τόση επιτυχία, όση προσδοκούσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον προσωπικό λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο twitter ανέβηκε σχετική φωτογραφία από τη συνάντηση. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως με τον Σουλτς έχει «κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν την Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε πως και «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων είναι να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης των συμφωνημένων στόχων» και πως «αυτό αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Μάλιστα, οι δύο άντρες γευμάτισαν και μαζί στο –καθιερωμένο πλέον- γεύμα εργασίας που διοργανώνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ τον Πρωθυπουργό συνόδευε και ο Νίκος Παππάς.

Συνάντηση με τον πρόεδρο Σουλτς, με τον οποίο έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη. 1/2 pic.twitter.com/3UFWsjhDtJ

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 14, 2016

Οπως γίνεται γνωστό από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, στο γεύμα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον γερμανό πολιτικό πως ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι ευθύνη της κυβέρνησης, προφανώς στον βαθμό που η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας-δανειστών εφαρμόζεται πλήρως. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως ανέλυσε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημαντικό χρόνο αφιέρωσε στο να εξηγήσει τα δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα οποία σκοπεύει να καταθέσει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υπάρχει συνάντηση και με τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, το μέλος της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος παρακολουθεί στενά το ελληνικό πρόγραμμα. Με βάση τις πληροφορίες, η συνάντηση των δύο αντρών θα επικεντρωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Δεν κέρδισε τίποτα από τον Ολάντ

Παρά τους νέους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και τους ισχυρισμούς ότι ο Ολάντ συμφωνεί με την Αθήνα στο αυτονόητο, ότι δηλαδή καλό είναι η αξιολόγηση να κλείσει την άλλη εβδομάδα, τίποτα δεν επιβεβαιώνει ότι η «πολιτική διαπραγμάτευση» αποδίδει κάτι χειροπιαστό. Το κλίμα κατά την υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον κ. Ολάντ ήταν θερμό, αφού ο γάλλος πρόεδρος κατέβηκε από τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου και με ένα θερμό εναγκαλισμό οδήγησε τον Πρωθυπουργό στο εσωτερικό του κτηρίου, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, αλλά η απουσία δηλώσεων στο τέλος της συνάντησης έδειξε ότι δεν υπήρχε κάτι που θα ήταν επιβεβλημένο να ανακοινωθεί επίσημα και να σταλεί ένα μήνυμα από το Παρίσι προς κάθε πλευρά, που πιθανόν αντιστέκεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το… μυστικό 15λεπτο τετ-α-τετ που είχαν.

Και… πόρτα από τον γαλλικό Τύπο

Μπορεί για τον έλληνα πρωθυπουργό η συνάντηση τους να ήταν ζωτικής σημασίας αφού στόχος της Αθήνας ήταν να διασφαλίσει την συναίνεση του Ολάντ ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα κι ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα σαν κι αυτά που απαιτούν οι δανειστές, ωστόσο, για τον γαλλικό Τύπο οι χθεσινές συνομιλίες των δύο ηγετών δεν χρήζουν ιδιαίτερου σχολιασμού και γι’ αυτό τα άρθρα είναι λιγοστά στα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων και των ιστοσελίδων.

Η Le Parisien ασχολείται με τη… μάχη του Ολάντ στη συνέντευξή του στη γαλλική κρατική τηλεόραση, με θέμα τη μεταρρύθμιση του εργασιακού. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι Le Figaro, αλλά και το δίκτυο France 2.

The post Τσίπρας και Σουλτς μαζί στο Στρασβούργο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα