Τσίπρας: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφθασε»

Για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προαναγγέλλοντας μείωση της φορολογίας και υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ, έχει ήδη δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας.

Η κυβέρνηση κατάφερε να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, ανακούφισε τα αδύναμα στρώματα στην

δύσκολη φάση της προσαρμογής, διεκδίκησε θετικές αποφάσεις για το χρέος, αναβάθμισε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και επιδόθηκε σε διεθνή εκστρατεία για την αλλαγή της εικόνας της.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μία ιδανική κατάσταση στη χώρα, αποφεύγοντας -έναντι ακροατηρίου Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών- αναφορές σε προβλήματα και αβεβαιότητες, που βιώνει στην οικονομία και την καθημερινότητα ο έλληνας πολίτης.

Η οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.
Η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, παρά μίλησε γενικότερα για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας».

Η αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όπου -όπως είπε- «από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσε στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009» για να υποστηρίξει ότι «οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα».

Μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας διασφαλίσαμε ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως κάποιοι εύχονταν, αλλά θα αξιοποιηθεί με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας & υπεραξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ για την οποία είπε ότι «επιμένει στην άρνηση και τη καταστροφολογία αλλά ακόμα και στην συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση».

Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης δημιούργησε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για τη χώρα. Γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από 5,39% που ήταν την Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81%, στην καλύτερη επίδοση από τις 8/10/2009.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

«Στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, μας κατηγορούσε ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Τώρα που κλείσαμε εγκαίρως και μένοντας στις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο: ότι τα δώσαμε όλα άρον άρον» είπε ο κ. Τσίπρας για την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αμηχανία απέναντι στο γεγονός ότι τελικά υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη, που δεν περνά μέσα από τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας».

Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην καταστροφολογία. Όταν δεν έκλεινε η αξιολόγηση, μας ζητούσε να το κάνουμε έστω και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Τώρα που κλείσαμε, επιτυγχάνοντας τις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν ότι τα δώσαμε όλα άρον-άρον.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».

Σύμμαχοι στην προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας είναι τα απτά δεδομένα που αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θετική υποδοχή -για δεύτερη φορά- των ελλην. ομολόγων από τις αγορές

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που -όπως είπε- «πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε», o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, ο Eurafrica Interconnector.

Εγκαταλείπουμε το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά και αναπροσανατολίζουμε την ελληνική οικονομία στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Υποστήριξε ότι σήμερα «όλοι γνωρίζουν τους όρους του ‘παιχνιδιού’ και δεν υπάρχουν αδιαφανείς και μυστικές συνεννοήσεις».

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων σε οδικά-σιδηροδρομικά δίκτυα, η αναβάθμιση των λιμένων, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και σ'ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές, οι Κατασκευές, μεταβάλλουν τις προσδοκίες στη βάση της οικονομίας.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε μείωση της υψηλής φορολογίας, την οποία εμφάνισε ως «δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση».

Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες, ο κατακερματισμός του φορολ. μηχανισμού, το λαθρεμπόριο καυσίμων-τσιγάρων, η φορολογική ασυλία κάποιων προνομιούχων, η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων στέρησαν δισ. από την οικονομία μας & συντέλεσαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 5, 2017

«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη την πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων».

The post Τσίπρας: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφθασε» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
τσιπρας, ωρα, αλέξης τσίπρας, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, χρεος, θηλιά, επιδοματα, φως, συμμετοχή, νέα, μμε, ΔΝΤ, ελλαδα, κυπρος, tap, igb, αλεξανδρουπολη, ηπα, κρητη, ΦΠΑ, protagon, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αυξηση φπα, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, βημα, εξοδος, ηπα, ιρλανδια, μμε, οικονομια, οροσημο, πιεση, προγραμμα, το βημα, φως, protagon, αυξηση, ανεργια, απωλεια, βραδυ, γεγονος, γινει, δρομος, δικτυα, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκστρατεια, ενεργεια, εργα, εξωστρεφεια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, θηλιά, εικονα, κατασκευες, κυβερνηση, κλιμα, μεσοπροθεσμο, μηνες, μειωση, ορια, πορτογαλια, προβληματα, ρεκορ, ρολο, συμμετοχή, τουρισμος, τρια, φορολογικη, φορα, αγορες, χωρα, igb, protagon.gr, tap, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα