Τρεις μήνες στο Erasmus

Σαν σήμερα, τρεις μήνες πριν, πατούσα για πρώτη φορά το πόδι μου στο Πλζεν της Τσεχίας. Ξεκινούσε για μένα μια νέα σελίδα που δεν θα μπορούσε να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρουσα. Και μέχρι τώρα είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα από όσο περίμενα.

Μέχρι τώρα μόλις άκουγα κάτι για Erasmus μου ερχόταν στο μυαλό ένα ατελείωτο πάρτι. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πάρτι. Και την

τίμησα υπέρ του δέοντος είναι η αλήθεια! Δεν έχω παράπονο, κάθε φορά που υπήρχε πιθανότητα να βγω, το έκανα και το ευχαριστήθηκα. Ομως, τελικά δεν ήταν μόνο αυτό. Οσο κλισέ κι αν ακούγεται, μπορείς να κερδίσεις πάρα πολλά πράγματα στο Erasmus. Και μόνο όταν τα ζήσεις μπορείς να τα περιγράψεις. Οπότε, περιγράφω ενδεικτικά:

-Αλλάζεις τη ζωή σου έστω για λίγους μήνες. Αφήνεις πίσω την καθημερινότητά σου κι αυτό συνεπάγεται και γονείς, αδέρφια, φίλους, κορίτσια ή αγόρια. Ξαφνικά βρίσκεσαι σε άλλο περιβάλλον και πρέπει να προσαρμοστείς. Δοκιμάζεις κιόλας τον εαυτό σου για μελλοντικά συμβάντα, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

-Γνωρίζεις άλλα άτομα. Κάτι που είχες να το κάνεις χρόνια. Ελέγχεις αν μπορείς να συνεχίζεις να χτίζεις κοινωνικές σχέσεις. Αναγκαστικά με κάποιους θα κάνεις παρέα, με κάποιους θα βγεις πιο πολύ, μπορεί να αναπτυχθεί κι ερωτικό ειδύλλιο. Με κάποιους μπορεί να δημιουργήσεις στενές σχέσεις και να έχεις τους πρώτους διεθνείς φίλους σου. Οπότε, αυτόματα έχεις κάποια άτομα να επισκεφτείς σε κάποιες χώρες. Άμα βρίσκεσαι σε πόλη με πολλούς φοιτητές Erasmus θα συναντήσεις κάθε είδος ανθρώπου. Αυτό που με εντυπωσίασε, όμως, είναι οι σύντομες κουβέντες που θα έχεις με κάποιους από αυτούς. Δεν μπορείς ποτέ να περιμένεις τι θα ακούσεις και πόσο θα σε επηρεάσει. Μεγάλο κέρδος.

Μέχρι τώρα μόλις άκουγα κάτι για Erasmus μου ερχόταν στο μυαλό ένα ατελείωτο πάρτι. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πάρτι. Και την τίμησα υπέρ του δέοντος είναι η αλήθεια!

-Εξελίσσεις τις γλωσσικές σου ικανότητες. Ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσεις με αυτά τα «τρελά» τυπάκια είναι η γλώσσα. Συνήθως θα είναι αγγλικά, εκτός κι αν είσαι σε γερμανόφωνο ή γαλλόφωνο τμήμα. Παρόλο που τις πρώτες μέρες τα αγγλικά σου είναι χειρότερα κι από της γιαγιάς σου, σιγά σιγά βελτιώνεσαι. Θυμάσαι κανόνες, προσθέτεις λέξεις στο λεξιλόγιό σου. Στο 2015 νομίζω πρέπει να έχουμε μια καλή χρήση Αγγλικών επειδή οι κοινωνίες διεθνοποιούνται, οι ευκαιρίες για ταξίδια είναι περισσότερες και πολλές φορές υπάρχει επαγγελματικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Καμιά φορά μαθαίνεις και άλλες γλώσσες, ειδικά βρισιές για να κάνεις πλάκα. Κάνω τη διατριβή μου στις πορτογαλικές βωμολοχίες αυτόν τον καιρό!

-Ταξιδεύεις. Οπου και να ’σαι, είναι ευκαιρία να επισκεφτείς τους κοντινούς σου προορισμούς που αλλιώς δε θα ’χες την ευκαιρία. Τρένα και λεωφορεία έχουν την τιμητική τους. Σε μένα έλαχε να ’ναι Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία, Γερμανία και πόλεις μέσα στην Τσεχία προορισμοί μου. Αλλά είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο αυτά τα ταξίδια.

-Γεμίζεις την καθημερινότητά σου. Αμα έχεις άτομα που ψάχνονται και ESN (Erasmus Student Network) στην πόλη σου που να ενδιαφέρεται, έχεις πολλές επιλογές. Από διασκέδαση (laser game, karts, theme parties), από κουλτούρα (θέατρα, σινεμά, cultural events), δείπνα με φαγητά από κάθε χώρα, δεντροφυτεύσεις, γνώσεις τοπικής ιστορίας, πάρτι, πάρτι, πάρτι, πάρτι.

-Μαθαίνεις και προσαρμόζεσαι στις τοπικές κοινωνίες. Φαγητό, γλώσσα, συνήθειες. Αυτό κι αν είναι κεφάλαιο, βιβλίο ολόκληρο.

-Αλκοόλ κι ευκαιρίες για ερωτικές περιπέτειες. Χωρίς να θέλω να γίνω παρεξηγήσιμος.

Είναι πολλά που δεν μπορώ να τα περιγράψω. Τα κρατάω για αργότερα ή για από κοντά.

Καλά Χριστούγεννα ή μάλλον Veselé Vánoce που λένε κι εδώ!

*Ο Σάββας Ιορδανίδης είναι φοιτητής ιατρικής.

The post Τρεις μήνες στο Erasmus appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα