Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ιμια

Νέο σοβαρό περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Η τουρκική ακταιωρός «Umut» χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος «Γαύδος», προκαλώντας υλικές ζημιές στην πρύμνη και χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός στο 27μελές πλήρωμα.

Το σκάφος του Λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε

προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο του Λιμενικού ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: «Να μην κάνουν το λάθος βήμα»

Στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Εν τω μεταξύ, όλη τη νύχτα της Δευτέρας η Τουρκία έκανε παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγεται αεροναυτική άσκηση.

Τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από αυτές πέντε παραβιάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν από τουρκικό κατασκοπευτικό τύπου CN-235 και οι άλλες δύο από ελικόπτερα. Τα συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη (ένας σχηματισμός F-16, δύο CN-235 και τέσσερα ελικόπτερα) προχώρησαν και σε 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Τζανακόπουλος: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Σε σχόλιό του με αφορμή το επεισόδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989, ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά. Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Σε ερώτημα αν η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

The post Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ιμια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα