Το υπερκαλώδιο του Internet που «γεφυρώνει» τον Ατλαντικό

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, όπως ανακοίνωσαν η Microsoft και το Facebook, η εγκατάσταση του Marea, ενός «διαδικτυακού υπερκαλωδίου» που διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό, από τις ΗΠΑ έως την Ισπανία. Η χρήση του Marea πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών που θα παράσχουν τη δυνατότητα δραστικής επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταφοράς

δεδομένων.

Το υπερκαλώδιο ξεκινάει από το Μπιλμπάο της Ισπανίας και φτάνει έως τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ

Το μήκος του ξεπερνά τα 6.500 χιλιόμετρα ενώ αυτό το διαμάντι της ψηφιακής τεχνολογίας ξεκινάει την πορεία του από το Μπιλμπάο της Ισπανίας για να φτάσει έως τη Βιρτζίνια Μπιτς, πόλη στις ακτές της ομώνυμης αμερικανικής πολιτείας. Η τοποθέτηση του Marea άρχισε πέρυσι για να ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου με το καλώδιο να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από άλλα διατλαντικά συστήματα. «Αυτό το project θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάπτυξη διαδικτυακών υποδομών νέας γενιάς, τη στήριξη αυτής της έκρηξης στην κατανάλωση δεδομένων αλλά και τη γρήγορη ανάπτυξη των αντίστοιχων διαδικτυακών υπηρεσιών cloud», υποστηρίζουν οι δύο εταιρείες, στόχος των οποίων είναι η βελτιστοποίηση των επιδόσεών τους μέσω της προσφοράς συνδεσιμότητας χαμηλού χρόνου αναμονής.

Η μεταφορά των «υποθαλάσσιων» δεδομένωνΜέσα στο πλοίο εγκατάστασης του καλωδίου

Η εγκατάσταση του Marea δεν είναι τυχαία, επισημαίνει η Corriere della Sera, αλλά μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η μεταφορά δεδομένων στον Ατλαντικό Ωκεανό αυξάνεται διαρκώς. Και το καλώδιο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2018 θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω αύξησή της.

Ήδη μέσω των αρκετών καλωδίων του Ατλαντικού μεταφέρονται 55% περισσότερα δεδομένα συγκριτικά με τις αντίστοιχες οδούς του Ειρηνικού και κατά 40% περισσότερα από τις συνδέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, προσδιόρισε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ζήτηση για τη μεταφορά δεδομένων μέσω του Ατλαντικού θα αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον.

Το Marea πρόκειται να διασφαλίσει, επίσης, τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης των δικτύων λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων που μεταφέρονται, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Η διαχείρισηΤοποθέτηση του καλωδίου μέσα στη θάλασσα (RUN Studios)

Το όλο εγχείρημα έλαβε την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) και του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ισπανίας το 2015 ενώ σήμερα φέρεται πως από την πλευρά των Ισπανών, τη διαχείριση της συντήρησης του υπερκαλωδίου θα αναλάβει για 25 χρόνια η εταιρεία Telxious του ομίλου Telefonica, καταβάλλοντας στην κυβέρνηση της Μαδρίτης ένα εκατομμύριο ευρώ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη λειτουργία και τη διαχείριση θα αναλάβουν το Facebook και η Microsoft, εκπρόσωποι των οποίων, ωστόσο, δεν αποκάλυψαν το συνολικό κόστος του έργου, με τις εκτιμήσεις, όμως, να αναφέρονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα ρεκόρΕργάτες ασφαλίζουν το καλώδιο πάνω στην ακτή

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του, το Marea ζυγίζει όσο 34 μπλε φάλαινες -επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα- και επιτρέπει τη μεταφορά 160 terabit το δευτερόλεπτο. Πρόκειται για μια σύνδεση 16 εκατομμύρια φορές ταχύτερη από αυτές που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Αυτό σημαίνει ότι εάν το πρώτο διατλαντικό τηλεφωνικό σύστημα, το Transatlantic No. 1, που εγκαταστάθηκε το 1956, επέτρεπε την ταυτόχρονη πραγματοποίηση 36 τηλεφωνικών κλήσεων, σήμερα το Marea καθιστά δυνατό το streaming 71 εκατομμυρίων βίντεο υψηλής ευκρίνειας την ίδια στιγμή. Τέλος σημειώνεται ότι οι εργασίες εγκατάστασης ολοκληρώθηκαν μέσα σε μόλις μια διετία ενώ συνήθως για ανάλογα projects απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια.

The post Το υπερκαλώδιο του Internet που «γεφυρώνει» τον Ατλαντικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα