Το ντοκιμαντέρ που ξεσήκωσε σάλο

Στο μέσο μιας δημόσιας διελκυστίνδας σχετικά με ένα ντοκιμαντέρ βρέθηκε ο οσκαρικός ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ως πρόεδρος του φεστιβάλ Tribeca, του κινηματογραφικού παιδιού του, αναγκάστηκε να αποσύρει το ντοκιμαντέρ του γιατρού Αντριου Γουέικφιλντ «Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe», το οποίο ξεσήκωσε πλήθος διαφορετικών αντιδράσεων, καθώς δίνει την αφορμή να έρθουν ξανά στην επικαιρότητα οι ισχυρισμοί του βρετανού γιατρού που υποστηρίζει από τη δεκαετία του ’90 ότι το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, να αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη

διαταραχών αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν. Ενδιαμέσως, όμως, ο μύθος έχει καταρριφθεί από μεγάλη επιστημονική μελέτη που αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) η οποία και ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των πέντε ετών και έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι.

Αρχικά ο Ρόμπερτ ντε Νίρο είχε ταχθεί υπέρ της προβολής του ντοκιμαντέρ και με γραπτή δήλωσή του είχε σημειώσει:

«Eγώ και η σύζυγος μου Γκρέις είμαστε γονείς παιδιού με αυτισμό και πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να μιλάμε ανοιχτά και να συζητάμε για οτιδήποτε αφορά αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή” γράφει. “Στα 15 χρόνια του θεσμού, από τότε που ίδρυσα το Tribeca Film Festival, δεν έχω ζητήσει ποτέ να προβληθεί κάποια ταινία, ούτε έχω έχω εμπλακεί στον προγραμματισμό των προβολών. Ωστόσο αφορά ένα θέμα που είναι πολύ προσωπικό για μένα και την οικογένεια μου και θέλω να ξεκινήσω ένα διάλογο για αυτό υποστηρίζω την προβολή του VAXXED. Δεν υποστηρίζω όσα λέει, ούτε είμαι κατά του εμβολιασμού. Το μόνο που θέλω είναι ανοίξω μια συζήτηση γύρω από το θέμα».

Εντούτοις, φαίνεται πως οι σφοδρές αντιδράσεις και κάποιες δικές του δεύτερες σκέψεις τον οδήγησαν στην απόφαση να αποσύρει το εν λόγω ντοκιμαντέρ από το φεστιβάλ στο οποίο προεδρεύει. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο δημοφιλής ηθοποιός εξέδωσε το Σάββατο νέα ανακοίνωση όπου εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή στάσης.

«Πρόθεσή μου ήταν να προβληθεί η ταινία και έτσι να δοθεί μια ευκαιρία για συζήτηση γύρω από το θέμα, το οποίο αφορά άμεσα και τη δική μου οικογένεια», σημείωνε χαρακτηριστικά, «ωστόσο έπειτα από σκέψεις, τις τελευταίες ημέρες, με τους ανθρώπους του φεστιβάλ και με μέλη της επιστημονικής κοινότητας, δεν θεωρούμε ότι βοηθάει περισσότερο στη συζήτηση όπως ήλπιζαν ότι θα συμβεί. Το Φεστιβάλ δεν επιδιώκει να αποφύγει τη συζήτηση ή να μην πάρει μέρος στη διαμάχη. Αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε από το πρόγραμμά της διότι διατηρούμε κάποιες ανησυχίες για την προβολή της ταινίας», κατέληξε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

The post Το ντοκιμαντέρ που ξεσήκωσε σάλο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα