Νέα «σύννεφα» στην κυβερνητική συμμαχία

Καμμένος κατά Φίλη για την 25η Μαρτίου: Προετοιμάζει νέα Τουρκοκρατία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σχέσεις ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν προσωρινά ελέω Μουζάλα, όμως παρά το «ξεφούσκωμα» της εν λόγω ιστορίας,

φαίνεται πως νέα κόντρα δημιουργεί ο υπουργός Παιδείας.

Αφορμή αυτή τη φορά είναι το μήνυμα που απέστειλε ο Νίκος Φίλης, για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, με ανακοίνωσή του απαντά στο μήνυμα Φίλη, τονίζοντας πως ο υπουργός Παιδείας «αλλοιώνει την ιστορία» και «Προετοιμάζει νέα Τουρκοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου:

«Τελειωμό δεν έχουν οι προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη ο οποίος μετά τα σχόλια του περί γενοκτονίας των Ποντίων, την απαγόρευση του σε εκκλησιαστικούς εκπροσώπους να επισκέπτονται σχολεία, θέλησε να ασχοληθεί και με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ας ξεκινήσουμε από τη μη αποστολή εγκυκλίου προς τα σχολεία για πρώτη φορά σχετικά με τους εορτασμούς της εθνικής μέρας. Καθώς φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε να αποστείλει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου μια περίεργη εγκύκλιο στα σχολεία της Α' Βάθμιας και Β' Βαθμιας εκπαίδευσης προτείνοντας μια σειρά δράσεων όχι μόνο για εκείνη ημέρα, που θα ήταν φυσικά δικαιολογημένο καθώς η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά για ολόκληρη την εβδομάδα.

Αυτές οι δραστηριότητες σύμφωνα με την εγκύκλιο θα εκκινούν από την ανάγνωση και ανάλυση έργων της ελληνικής και της παγκόσμιας ποίησης τα οποία αναδεικνύουν τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων χωρίς ωστόσο, να υπάρχει καμία αναφορά σε ένα τετραήμερο δράσεων, εκδηλώσεων, πρωτοβουλιών για την Επανάσταση του 1821.

Το μήνυμα που απέστειλε ώστε να διαβαστεί στα σχολεία της χώρας ήρθε να επιβεβαιώσει λίγο αργότερα τους χειρότερους φόβους όλων. Ο κ. Φίλης μετά την Ποντιακή Γενοκτονία θέλει να ξηλώσει και την Εθνική Παλιγγενεσία. Στο μήνυμα του μιλά για Επανάσταση των Ελλήνων ενώ απουσιάζει παντελώς κάθε αναφορά σε Τουρκοκρατία και 400 χρόνια σκλαβιάς πριν την απελευθέρωση των Ελλήνων με αίμα και θυσίες!

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη λοιπόν κάναμε επανάσταση κατά αγνώστων και δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με τον Υπουργό «Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες». Ο κ. Φίλης σε αυτό το σημείο κάνει λόγο για «καινούργιο έθνος» που δημιουργήθηκε από την Επανάσταση, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπάρχει συνέχεια του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα.

Προφανώς ο κ. Φίλης έχει μπερδέψει τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους με τη δημιουργία Έθνους και όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος "Υποπτεύομαι ότι ο άνθρωπος αυτός προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα Τουρκοκρατία"

Ο κ. Φίλης πρέπει άμεσα να αντιληφθεί ότι από τη θέση του Υπουργού Παιδείας που του έχει ανατεθεί, διαχειρίζεται ένα σοβαρό και κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, αυτό της Παιδείας, που επιχειρεί να προετοιμάσει, να καθοδηγήσει και να δημιουργήσει τη νέα γενιά, το μέλλον αυτού του τόπου. Αναρωτιέμαι λοιπόν πως θα γαλουχίσει αυτή τη νέα γενιά ένας Υπουργός Παιδείας ο οποίος υποπίπτει τόσο συχνά σε τόσο σοβαρά "λάθη", αλλάζει την Ιστορία και τα γεγονότα της και δίνει βαρύτητα σε όσα ο ίδιος θεωρεί σημαντικά ακόμα και αν μεγάλοι ιστορικοί έχουν αντίθετη γνώμη. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο κ. Υπουργός θα συνεχίσει να αλλοιώνει την Ιστορία με τέτοιου είδους δηλώσεις και γιατί όχι πολύ σύντομα θα εκδίδει νέα βιβλία στα σχολεία με προσωπικές ιστορικές του εκτιμήσεις για το πώς εξελίχθηκαν μεγάλα ιστορικά γεγονότα».

Το μήνυμα του Νίκου Φίλη:

Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι' αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.

Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.

Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες.

Αλλά και αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές - στην ανάπτυξη της παιδείας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αφιέρωσαν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση υπήρξε ο μοχλός με τον οποίο η κοινωνία μας αναδύθηκε στη χορεία των εθνών της σύγχρονης Ευρώπης. Μοχλός και κινητήρια δύναμη, τόσο πριν, όσο και έπειτα από την Επανάσταση.

Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που τον 19ο αιώνα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα, πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών.

Θα πρέπει επίσης να ξανασκύψουμε στο έργο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμιστών, που συνέδεσαν την γλωσσική με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρά τους διωγμούς και τις λοιδορίες που υπέστησαν. Όλοι αυτοί αφιέρωσαν τις διανοητικές τους δυνάμεις, για να ξαναδώσουν σε μια εκπαίδευση αποστεωμένων γνώσεων το φιλί της σύγχρονης ζωής, για να συνδέσουν τη μάθηση με την απόλαυση του πολιτισμού.

Οι δημοτικιστές εκπαιδευτικοί ήταν επίσης ανάμεσα στους πιο δραστήριους οργανωτές της Αντίστασης στο φασισμό, στα χρόνια της Κατοχής, και πολλοί πλήρωσαν με χρόνια φυλακής, εξορίας, διώξεων. Μέσα από αυτούς τους αγώνες το αίτημα της Παιδείας, έγινε κεντρικό στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες στη δεκαετία του ’60, και το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία κυριαρχούσε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, με τις τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση, αλλά και τη δυσφήμιση που υπέστησαν, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες συμμετείχαν σε έναν άθλο που δεν τους έχει αναγνωριστεί: Ενώ είδαμε γύρω μας το κράτος να αποδιοργανώνεται και τους περισσότερους θεσμούς να καταρρέουν, αυτοί κράτησαν το σχολείο όρθιο. Μπόρεσαν επίσης, σε μεγάλο βαθμό, ακαθοδήγητοι και χωρίς θεσμική στήριξη, να απορροφήσουν και να ενσωματώσουν στο σχολείο τα παιδιά των μεταναστευτικών κυμάτων κατά τα τελευταία 25 χρόνια.

Αν λοιπόν στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας, η εκπαίδευση υπήρξε ο κεντρικός άξονας της εθνικής χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, μπορεί σήμερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη βαθιά κρίση, που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια στις νέες κρίσιμες συνθήκες που ορίζει η προσφυγική κρίση;

Πώς θέλουμε το σχολείο, τί πρέπει να κάνουμε για την εκπαίδευσή μας σήμερα;

Ποιο μέλλον θέλουμε για την κοινωνία μας και τι μπορεί να κάνει το σχολείο για να το προετοιμάσει;

Αυτά είναι τα ερωτήματα μέσα από τα οποία θα πρέπει να αναστοχαστούμε την επέτειο της Επανάστασης του 21, και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ιστορία μας, συνδέοντας κριτικά το παρόν με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον. Γιατί αν μια κοινωνία χάσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της, χάνει επίσης την εκτίμησή της στο παρελθόν της.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ"

Δημήτρης ΚαμμένοςΝίκος ΦίληςΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα