Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εξακολουθεί να βρυχάται

Ενα νέο μεγάλο ρήγμα εμφανίστηκε το Σάββατο στο ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη, το οποίο είναι σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες εκτοξεύοντας λάβα και αέρια.

Πρόκειται για το δέκατο έκτο ρήγμα που καταγράφεται τις οκτώ τελευταίες ημέρες στο έδαφος γύρω από το ηφαίστειο, όμως οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

Από το ρήγμα, που είναι σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές, εκτοξεύεται λάβα σε ύψος που φτάνει τα 12 μέτρα.

Οι γεωλόγοι έχουν επισημάνει ακόμη ότι η δραστηριότητα στην κορυφή Χαλεμάουμαου μπορεί να οδηγήσει στην

έκλυση αερίων και στάχτης που θα φτάσουν μέχρι και σε ύψος 19 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και η σεισμική δραστηριότητα με δονήσεις που είναι μικρής έντασης αλλά και μικρού εστιακού βάθους, γράφει ο Guardian.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δάση αλλά και κατοικημένες περιοχές γύρω από το ηφαίστειο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας από το οποίο απομακρύνθηκαν έγκαιρα μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων υλικών.

Το Μεγάλο Νησί της Χαβάης, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, έχει κηρυχθεί από την Παρασκευή με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ζώνη μεγάλης καταστροφής απόφαση η οποία απελευθερώνει ομοσπονδιακά κονδύλια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές.

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα και έκλυση λάβας και δηλητηριωδών αερίων.

The post Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εξακολουθεί να βρυχάται appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα