Τιμές ρεκόρ για τα αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ

Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα ως ένας «ποπ σταρ» επιστήμονας. Και όπως όλοι οι μεγάλοι ποπ σταρ έτσι και ο Στίβεν Χόκινγκ εξακολουθεί να… πουλάει και μετά τον θάνατο του. Ο Βρετανός θεωρητικός αστροφυσικός και κοσμολόγος αφού έσπασε κάθε ιατρικό ρεκόρ καταφέρνοντας να ζήσει και να εργάζεται πολύ περισσότερο από όσο οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια που είχε προσβληθεί αρχίζει τώρα να σπάει και ρεκόρ για τα έσοδα που αποφέρει το όνομα ενός επιστήμονα μετά

τον θάνατο του. Μετά τον Αλβέρτο Αϊνστάιν γύρω από τον οποίο έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες μια μεγάλη βιομηχανία εκμετάλλευσης του ονόματος και της φιγούρας του ο Στίβεν Χόκινγκ φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια ανάλογη περίπτωση. Λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατο του (τον περασμένο Μάρτιο) κυκλοφόρησε η τελευταία του έρευνα και αμέσως μετά ένα βιβλίο που συγκέντρωνε επικαιροποιημένες θέσεις και απόψεις του για μια σειρά από επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Τόσο η έρευνα όσο και το βιβλίο συγκέντρωσαν αμέσως παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πριν από δύο εβδομάδες ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια δημοπρασία με τίτλο «Στους ώμους των γιγάντων» και σε αυτή περιλαμβάνονταν προσωπικά αντικείμενα κορυφαίων επιστημόνων όπως του Νεύτωνα, του Δαρβίνου και του Αλβέρτου Αϊνστάιν. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν όμως πάνω στα προσωπικά αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ που θα υπήρχαν στην δημοπρασία. Οργανώθηκε μάλιστα και ειδική παρουσίαση για τα αντικείμενα του Βρετανού επιστήμονα. Η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε αυτή η δημοπρασία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα έσοδα για τα αντικείμενα του Χόκινγκ θα κατευθύνονταν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς προκάλεσε όπως αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το αναμενόμενο. Η αρχική εκτίμηση του οίκου Christie’s ήταν ότι τα προσωπικά αντικείμενα του Χόκινγκ θα έπιαναν συνολικά μια τιμή 200-250 χιλιάδων ευρώ. Τελικά τα αντικείμενα αυτά πουλήθηκαν για περίπου 2,1 εκατ. ευρώ.

H διδακτορική διατριβής του Χόκινγκ με τίτλο «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων» (REUTERS/Toby Melvill)

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC η μεγάλη μάχη δόθηκε για ένα αντίτυπο της διδακτορικής διατριβής του Χόκινγκ με τίτιλο «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων» που έγραψε όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής. Υπάρχουν πέντε αντίτυπα αυτής της διατριβής και η εκτίμηση του οίκου Christie’s ήταν πώς το αντίτυπο που θα υπήρχε στην δημοπρασία θα έπιανε μια τιμή πέριξ των 200 χιλιάδων ευρώ. Τελικά η τιμή του ξεπέρασε τα 600 χιλιάδες ευρώ. Ενα από τα αμαξίδια που χρησιμοποιούσε ο Χόκινγκ πουλήθηκε για 340 χιλιάδες ευρώ. Ενα αντίτυπο του best seller βιβλίο του «Ένα σύντομο Χρονικό του Χρόνου» το οποίο ο Χόκινγκ έχει υπογράψει με το δακτυλικό του αποτύπωμα ξεκίνησε με αρχική τιμή 3,4 χιλιάδων ευρώ και τελικά πουλήθηκε για 79 χιλιάδες ευρώ.

Η μηχανοκίνητη αναπηρική καρέκλα του Στίβεν Χόκινγκ βγαίνει στο σφυρί (REUTERS/Toby Melville)

Πουλήθηκαν, επίσης, μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και επιστημονικές εργασίες του Χόκινγκ. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο νεοσύστατο Ίδρυμα Στίβεν Χόκινγκ και στην Ένωση Ασθενών με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, την ασθένεια από την οποία έπασχε ο ίδιος και τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο χωρίς μάλιστα δυνατότητα να μιλάει ή να γράφει. Η επικοινωνία του με τους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες του γινόταν μέσω προηγμένων τεχνολογιών που αναπτύσσονταν ειδικά για την περίπτωση του.

The post Τιμές ρεκόρ για τα αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα