Τι σχέση έχει η ψωρίαση με την ψώρα και τις ψείρες;

Ψωρίαση. Ψώρα. Ψείρες. Ομόηχες λέξεις. Και είναι το μοναδικό κοινό που έχουν μεταξύ τους. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια νόσος. Αν και εκδηλώνει εμφανή συμπτώματα στο δέρμα, δεν είναι μεταδοτική. Η ψώρα και οι ψείρες είναι μεταδοτικές, αλλά θεραπεύονται. Ο φόβος μας όμως, ίσως και δικαιολογημένος αφού δεν είμαστε όλοι γιατροί για να τις ξεχωρίζουμε, εκτός του ότι είναι υπερβολικός, οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό τα άτομα με ψωρίαση. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες περιπτώσεις. Ό,τι μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, όπως είναι η ψωρίαση, το φοβόμαστε και το αποφεύγουμε. Αυτό που δεν βλέπουμε,

όπως είναι για παράδειγμα αρκετά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμη και αν γνωρίζουμε τον κίνδυνο, δεν το αποφεύγουμε. Είναι στην ανθρώπινη φύση…

Οι καταστάσεις αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με ψωρίαση. Το 75% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση πιστεύουν ότι η νόσος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης. Το 98% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση αναφέρει πως η νόσος επηρεάζει τη ζωή τους συναισθηματικά, το 94% πως επηρεάζει την κοινωνική τους ζωή, το 70% την οικογενειακή τους ζωή και το 68% την επαγγελματική τους πορεία, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Και το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είναι να εγκαταλείπουν και οι ίδιοι την προσπάθεια και είτε να μην διαγιγνώσκονται, είτε να μην αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους.

Τα σημάδια στο δέρμα από την ψωρίαση δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο το δέρμα. Όταν κάποιος πάσχει από ψωρίαση, το δέρμα του ανανεώνεται μέσα σε μόλις 3-4 ημέρες, ενώ η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί 45 ημέρες. Οι ψωριασικές πλάκες που σχηματίζονται στο δέρμα, είναι συσσωρευμένα δερματικά κύτταρα, που όμως προκαλούν πάχυνση της επιδερμίδας, ερυθρότητα, έντονη απολέπιση, αλλά και φαγούρα, πόνο και δυσφορία.

Ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πάθησης, η ψωρίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά, με την κατάλληλη, εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα από τον ειδικό δερματολόγο. Η πρόοδος της επιστήμης στην ψωρίαση είναι διαρκής και υπάρχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης κοινού και ασθενών για τη νόσο, τα προβλήματα που προκαλεί, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα «Δες το Αλλιώς» www.destoallios.gr. Στόχος της είναι να δώσει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα της ψωρίασης, αλλά και για να βοηθήσει, όσους πάσχοντες το επιθυμούν, να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI).

Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης. Μέσα από την ιστοσελίδα, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης και να το διαδώσουν μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ενέργειες επικοινωνίας που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, σποτ σε κινηματογραφικές αίθουσες, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και άλλες ενημερωτικές δράσεις σε δημόσιους χώρους.

H πρωτοβουλία είναι μία ευγενική χορηγία της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma και της φαρμακευτικής εταιρείας Celgene International Sàrl.

The post Τι σχέση έχει η ψωρίαση με την ψώρα και τις ψείρες; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα