Τι είπε στην κατάθεσή του ο ανθυπολοχαγός που συνελήφθη από τους Τούρκους

19:47 3/3/2018 - Πηγή: Protagon

Εν αναμονή της δίκης τη Δευτέρα με κατηγορίες που περιλαμβάνουν την παράνομη είσοδο είναι οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη όπου και θα δικαστούν.

Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να περιμένουν την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους σε ελληνικό έδαφος σε λίγες ημέρες. Πολλά όμως σε αυτήν την υπόθεση θα μπορούσαν να μην πάνε καλά και ανοίξει

ένα νέο στρατιωτικό και διπλωματικό μέτωπο αντιπαράθεσης

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Λόγω του στρατιωτικού νόμου έχουν γίνει πιο αυστηρά τα μέτρα από την τουρκική πλευρά, πράγμα που σημαίνει ότι παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν θα είχαν επιλυθεί σε χαμηλότερο επίπεδο.

Και πάλι όμως οι τουρκικές Αρχές δεν απέφυγαν καθόλου –ή μάλλον έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκμεταλλευτούν- το επικοινωνιακό σόου με τους σιδηροδέσμιους στρατιωτικούς.

Τι κατέθεσε ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης

Από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής -και χωρίς να υπάρχει πλήρης ενημέρωση από την ελληνική πλευρά- φαίνεται ότι το περιστατικό συνέβη γύρω στις 14:30 της 1ης Μαρτίου, όταν οι στρατιωτικοί από λάθος πέρασαν στο τουρκικό έδαφος. Οι δύο έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από άνδρες της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Οι Τούρκοι επέτρεψαν στους στρατιωτικούς να τηλεφωνήσουν οι ίδιοι με τα κινητά τους και να ενημερώσουν τον διοικητή τους ότι έχουν περάσει στο τουρκικό έδαφος και ότι είναι καλά στην υγεία τους. Μετά τα κινητά κατασχέθηκαν.

Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης απορρίπτει την κατηγορία της κατασκοπίας.

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», είπε.

Όπως εξήγησε: «Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία, καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.

» Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών.

» Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε τούρκο στρατιώτη;».

Μόλις οι δύο άνδρες ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν: «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο άδειασαν τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω με επιμονή τις κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», ανέφερε.

Τι κατέθεσε ο λοχίας Κούκλατζης

O λοχίας αρνήθηκε και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας και κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα:

«Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα

Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους.

Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο της Αδριανούπολης. Ακόμη, είναι σε επαφή με την ελληνίδα Γενική Προξένο Αδριανουπόλεως. Ακόμη, ο ακόλουθος αμύνης στην Αγκύρα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πρόξενο.

Τη Δευτέρα ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να οριστεί δικάσιμος.

The post Τι είπε στην κατάθεσή του ο ανθυπολοχαγός που συνελήφθη από τους Τούρκους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα