Θρύλοι των Γηπέδων: Ο άγνωστος Μίμης Δομάζος

Στον ναό του ποδοσφαίρου, στο Γουέμπλεϊ, υπό το βλέμμα περίπου 80 χιλιάδων θεατών, ο Αντώνης Αντωνιάδης πατά δυνατά στο χορτάρι και πηδά στον αέρα. Η άμυνα του Αγιαξ δεν προλαβαίνει να τον μαρκάρει ενώ ο τερματοφύλακας της ολλανδικής ομάδας είναι εξουδετερωμένος. Ο Αντωνιάδης βρίσκει την μπάλα με το κεφάλι και αυτή, αργά και βασανιστικά, περνά δίπλα από το δοκάρι της εστίας.

Σαρανταεπτά ολόκληρα χρόνια μετά ο Μίμης Δομάζος και ο Αντώνης Αντωνιάδης παρακολουθούν από αναπαυτικά καθίσματα την συγκεκριμένη φάση που προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη. Βλέποντας, ίσως για χιλιοστή

φορά, την μπάλα να περνά δίπλα από την εστία του Γουέμπλεϊ, ο Μίμης γυρνά προς το μέρος του Αντωνιάδη και κάτι του ψιθυρίζει. Και οι δύο γελούν. Είναι σαν να του λέει: «Α ρε Αντώνη, λίγο πιο δεξιά να πήγαινε».

Αυτό το στιγμιότυπο ίσως είναι αρκετό για να σκιαγραφήσει το προφίλ του «Στρατηγού» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Δημήτρη Δομάζου. Το προφίλ ενός ανθρώπου που σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, ζει από την αρχή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που, η αλήθεια είναι, δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.

Ο Μίμης λοιπόν βρέθηκε το μεσημέρι της τελευταίας Παρασκευής του Οκτώβρη δίπλα στον Αντώνη Αντωνιάδη, τον Θωμά Μαύρο, τον Κώστα Νεστορίδη, τον Νίκο Σαργκάνη και τον Ηλία Υφαντή στο Διοικητικό Μέγαρο του Ομίλου ΟΤΕ. Εκεί, έγινε η προβολή του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς ντοκιμαντέρ παραγωγής Cosmote TV, «Θρύλοι των Γηπέδων».

Από αριστερά: Ηλίας Υφαντής, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος, Κώστας Νεστορίδης, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Σαργκάνης

Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις ιστορίες 12 θρύλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Των «ανθρώπων που είχαν καταφέρει να τυλίξουν την χώρα μέσα σε μία μπάλα» όπως είπε στη εισαγωγική του ομιλία, ο παρουσιαστής των ντοκιμαντέρ, Γιώργος Λιάνης.

Το πρώτο επεισόδιο, όπως ίσως καταλάβατε, είναι αφιερωμένο στον Μίμη Δομάζο (Παρασκευή 2/11, 21.00, COSMOTE HISTORY HD). Μετά το τέλος του, όλοι συμφώνησαν: το ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικό έχει προδιαγραφές αμερικανικής παραγωγής ενώ σε αρκετά σημεία του είναι σχεδόν συγκινητικό. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης μας παρουσίασε την πορεία του «Στρατηγού» από τις αλάνες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι την εποποιία του Γουέμπλεϊ. Όμως το ντοκιμαντέρ δεν απευθύνεται μόνο στους ποδοσφαιρόφιλους. Πρόκειται κυρίως για ένα ψυχογράφημα μιας εποχής που μοιάζει τόσο μακρινή.

Ο θεατής που θα δει το ντοκιμαντέρ, θα περιηγηθεί σε μία εποχή που οι «ήρωες» του ποδοσφαίρου δεν είναι καν επαγγελματίες και οι οπαδοί των ομάδων πηγαίνουν στο γήπεδο αγκαλιά περιμένοντας το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή παίζοντας τάβλι και χαρτιά. Στο επεισόδιο για τον Μίμη Δομάζο θα μάθει για έναν θρύλο που «δεν τραυματίστηκε ποτέ», που «όταν έχανε έμενε κλεισμένος για μέρες στο σπίτι του», που «ακόμα και σήμερα δεν δέχεται να χάσει ούτε σε φιλικό παλαίμαχων», που «χόρευε με την μπάλα σε γήπεδα γεμάτα χώμα και πέτρες» και που «όταν τελείωνε τους αγώνες έστυβε την μπλούζα του και από αυτήν έβγαινε ιδρώτας που ζύγιζε τέσσερα κιλά».

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τα λόγια του ουρουγουανού συγγραφέα, Εντουάρντο Γκαλεάνο και ολοκληρώνεται υπό τις νότες ενός πιάνο που έχει στηθεί στο κέντρο του γηπέδου της Λεωφόρου. Ενδιάμεσα, περνούν από την οθόνη, ένδοξα κομμάτια της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού αλλά και στιχουργοί και συγγραφείς. Ο Μίμης διασχίζει ξανά το μονοπάτι της ζωής του συγκινώντας τους παλιούς και παρουσιάζοντας στους νέους την χαμένη αίγλη ενός αλλιώτικου ποδοσφαίρου και, εν τέλει, μίας αλλιώτικης Ελλάδας.

Δύο ιστορίες για τον Μίμη Δομάζο

Αντώνης Αντωνιάδης

Το 2010 που ο Παναθηναϊκός έκανε το νταμπλ, διοργανώσαμε έναν αγώνα – φιέστα. Εφτιαξα λοιπόν δύο ισάξιες εντεκάδες για να παίξουμε. Ο αγώνας έφτανε προς το τέλος και τότε φωνάζω στον Δομάζο να βγει αλλαγή για να τον χειροκροτήσει ο κόσμος. Στο τέλος θα μας χειροκροτούσαν όλους μαζί και εγώ ήθελε να γίνει κάτι μόνο για τον Μίμη. Ο Μίμης όμως δεν έβγαινε με τίποτα αλλαγή. Και τότε λέω στον διαιτητή «βγάλε του μία κόκκινη κάρτα» και θα είμαι εγώ στον πάγκο να του εξηγήσω. Τελικά ο διαιτητής δέχτηκε να τον «αποβάλει» στις καθυστερήσεις – στα χασομέρια που λέγαμε εμείς. Ακόμα και τότε ήταν ο πιο παθιασμένος από τους 22 που έπαιζαν. Ακόμα και σε φιλικό αγώνα – φιέστα.

Θωμάς Μαύρος

Δεν θα ξεχάσω ένα παιχνίδι που είχε συμπαίκτη τον Μίμη στην ΑΕΚ. Παίζαμε νομίζω με την Παναχαϊκή και μου έβγαλε τρεις ασίστ πανέξυπνες και έβαλα τρία γκολ. Μόλις λοιπόν βάζω το τρίτο, κοιτάω το ρολόι και έγραφε «12ο λεπτό». Τότε είπα ότι «σήμερα είναι η τυχερή μου μέρα και θα μπορώ να βάλω 7-8 γκολ. Μετά από λίγο όμως, βλέπω τον Μίμη και έφευγε από αριστερό χαφ που τον είχε ο προπονητής και πήγαινε δεξιά. Και του φωνάζω «που πας;». Μου λέει λοιπόν «ε πάω να βοηθήσω και τον Αρδίζογλου» που έπαιζε στην άλλη πλευρά. «Βρε» του λέω, «άσε τον Αρδίζογλου, έχουμε καλή ευκαιρία σήμερα». Τελικά πήγε από δεξιά και εγώ έμεινα στα τρία γκολ. Ακόμα δεν μου έχει απαντήσει γιατί έφυγε από την πλευρά μου εκείνη την ημέρα.

info:

Τα 12 ωριαία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα κατά σειρά στους: Μίμη Δομάζο, Γιώργο Σιδέρη, Κώστα Νεστορίδη, Γιώργο Κούδα, Τάκη Λουκανίδη, Ηλία Υφαντή, Μίμη Παπαϊωάννου, Στάυρο Σαράφη, Νίκο Σαργκάνη, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Βασίλη Χατζηπαναγή. Κάθε επεισόδιο πλαισιώνεται μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα κ.α που ερμηνεύουν ένα τραγούδι, αφιερωμένο στον κάθε παίκτη.

Συντελεστές:

Παραγωγή: COSMOTE TV / Επιμέλεια Παραγωγής COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Μαρία Κάμινα, Μόιρα Βαρδάκη / Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Πάνος Παπαδόπουλος – Prosenghisi Film & Video / Παρουσίαση- Αφήγηση: Γιώργος Λιάνης / Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης, Βασίλης Κεχαγιάς / Έρευνα: Μαρία Λούκα / Σενάριο: Μαρία Λούκα, Γιώργος Λιάνης / Production Design: Αρετή Βαρδάκη / Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Σωτηρόπουλος / Μοντάζ: Γιώργος Κατσουλιέρης, Μυρτώ Πατσαλίδου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Λαμπίρης

The post Θρύλοι των Γηπέδων: Ο άγνωστος Μίμης Δομάζος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα