Θεοδωράκης: Η «ξαναζεσταμένη σούπα» της Κεντροαριστεράς και η δημαρχία της Αθήνας

Με μια συνέντευξη που δημοσιεύεται στα «Νέα Σαββατοκύριακο»—και που έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Μαξίμου, το οποίο τόσες αντιδράσεις προκάλεσε— επανέρχεται ο Σταύρος Θεοδωράκης στα της Κεντροαριστεράς.

Ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στη Μυρτώ Λαλιούτη, ενδεικτικός των προβληματισμών του επικεφαλής του Ποταμιού εν όψει του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής (16-18 Μαρτίου στο ΣΕΦ): «Οχι σε μια Κεντροαριστερά ξαναζεσταμένη

σούπα»

«Τόσο εγώ όσο και η κυρία Γεννηματά έχουμε πει ότι δεν είμαστε ρεζέρβες του κ. Τσίπρα και δεν μας ενδιαφέρει να αντικαταστήσουμε τον κ. Καμμένο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πάνε μέχρι τέλους μαζί» τονίζει ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος παράλληλα επιτίθεται στην κυβέρνηση για την «εθνικιστική ατζέντα» της.

«Πρέπει να αφήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα έξω από τους καθημερινούς εμφυλίους. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Τσίπρα, αλλά εγώ τουλάχιστον ξέρω να τηρώ τους κανόνες και τα όρια της αντιπαράθεσης», εξηγεί για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα, με αφορμή την πρότασή του για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Προχθές στη Βουλή ζήτησα να συζητήσουμε κατά προτεραιότητα την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Ποτάμι, για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Τσίπρας και Μητσοτάκης λένε “ναι”, αλλά δεν το προχωράνε. Εκεί θα έπρεπε να γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από πατριωτική στρατηγική, η οποία θα προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες συνθήκες», εξηγεί με αφορμή και το θέμα που έχει προκύψει με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Ο κ. Θεοδωράκης αποδομεί και τους όποιους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα:

«Ποιους χειρισμούς; Το μόνο που είναι ευδιάκριτο είναι οι στολές παραλλαγής που αλλάζει ο κ. Καμμένος. Προχθές ο κ. Τσίπρας εμφάνισε ως ενδοτικούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη στην κρίση των Ιμίων το 1996. Η εθνικιστική ατζέντα σε συσκευασία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα μπορούσα να πω πολλά για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον Εβρο. Αλλά όχι τώρα. Γιατί αυτό που προέχει είναι να γυρίσουν οι δύο στρατιωτικοί στις οικογένειές τους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετρατία. «Ο κ. Τσίπρας έχει σκοπό να εξαντλήσει την τετραετία, αυτή είναι η εκτίμησή μου. Θέλει να απομακρυνθεί όσο μπορεί από τα ψέματα του ‘15 και βεβαίως η εξουσία είναι γλυκιά», εξηγεί.

Στην ερώτηση για το πώς κρίνει την πορεία του Κινήματος Αλλαγής έως τώρα, ο κ. Θεοδωράκης απαντά:

«Οπως θα θυμάστε, δεν προσδιορίζω τον εαυτό μου ως κεντροαριστερό. Το Κίνημα Αλλαγής καλύπτει τον χώρο και της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι… Οι πολίτες περιμένουν από εμάς μια σύγχρονη πρόταση, όχι μια ξαναζεσταμένη σούπα. Φυσικά, ανάμεσά μας υπάρχουν και κάποιοι που σκέφτονται με τον παλιό τρόπο. Πιστεύω όμως ότι θα πειστούν. Και όλοι μαζί θα φτιάξουμε μια πολιτική πρόταση που θα ξαφνιάσει και θα γοητεύσει. Και κυρίως θα δώσει λύσεις».

Υποστηρίζει δε ότι οι θέσεις του Ποταμιού στο Μακεδονικό και στην αποποινικοποίηση της κάνναβης δεν έχουν απομακρύνει το κόμμα από τους υπόλοιπους εταίρους στον νέο φορέα.

«Ισα ίσα», απαντά στη σχετική ερώτηση και συμπληρώνει: «Οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας αυξάνονται. Είναι σημαντικό ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις στο Κίνημα Αλλαγής μέχρι σήμερα είναι ομόφωνες. Και η ΔΗΣΥ ψήφισε τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ ξεκάθαρος ήταν φυσικά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Τολμηρές τοποθετήσεις με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, όχι των συντεχνιών και των συμφερόντων. Και εδώ είναι η συμβολή του Ποταμιού, όχι μόνο στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά επιτρέψτε μου, και στο πολιτικό σκηνικό. Ασυμβίβαστος λόγος, χωρίς κάθε φορά να σκεφτόμαστε ποιον θα δυσαρεστούμε με αυτά που λέμε».

Οσον αφορά στις διαφωνίες του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τη φημολογία ότι μπορεί «να πάρει το κόμμα και να φύγει» από το Κίνημα Αλλαγής, ο Στ. Θεοδωράκης απαντά:

«Το Κίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως κίνημα τόλμης και ευθύνης ή δεν θα υπάρξει. Εχουμε μια λαϊκίστικη κυβέρνηση και μια συντηρητική ΝΔ – δεν ψήφισε καν τη φαρμακευτική κάνναβη. Οι Ελληνες όμως, και κυρίως οι νέοι Ελληνες, θέλουν σήμερα να τα αλλάξουν όλα χωρίς να γκρεμίσουν τη χώρα. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τις δικές μας ανησυχίες και πρέπει να τους συναντήσουμε. Εκεί θα κριθεί το Κίνημα Αλλαγής και όχι στις ανούσιες ασκήσεις ισορροπίας. Θέλουμε να γράψουμε νέες σελίδες. Μπορούμε; Τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες θα φανεί».

Για πρώτη φορά μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας. Δεν είναι πια αστείο, λέει.

«Η πρόταση για υποψηφιότητα στην Αθήνα έχει έρθει από πολλούς φίλους. Στην αρχή το αντιμετώπιζα ως αστείο. Αλλά ακόμη και σήμερα δεν το έχουμε συζητήσει σοβαρά. Αλλωστε οι δημοτικές εκλογές πάνε για τον Νοέμβριο του ‘19. Εχουμε χρόνο λοιπόν, αν και δεν βλέπω να αλλάζουν οι προτεραιότητές μου. Το Ποτάμι είναι μεγάλος έρωτας. Και το Κίνημα Αλλαγής είναι μεγάλη πρόκληση».

The post Θεοδωράκης: Η «ξαναζεσταμένη σούπα» της Κεντροαριστεράς και η δημαρχία της Αθήνας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα