Σύχγυση από διάταξη Κοντονή – Ποια η σχέση της με τους Οκτώ

Ρύθμιση βάσει της οποίας θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση εκζητούμενων από τρίτη χώρα, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε μία πρωτοβουλία που, όπως καταγγέλλουν βουλευτές, φαίνεται να συνδέεται με το θέμα των οκτώ τούρκων αιτούντων άσυλο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να κρατούνται και πέραν του νομίμου ορίου όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης τους για ποινικά αδικήματα.

Το επόμενο μήνα, σημειώνεται, λήγει

το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης των Οκτώ (κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού) και το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα ωστόσο με νομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά, η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τους Οκτώ, δεδομένου ότι η περίπτωσή τους δεν αφορά καταδικασμένους για κάποιο αδίκημα αλλά για αιτούντες άσυλο.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, η εν λόγω διάταξη θα είχε ισχύ μόνον αν η Αγκυρα υποβάλει εκ νέου αίτημα έκδοσής τους, δεδομένου πάντως ότι μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές όλα τα αντίστοιχα αιτήματα.

Λίγο αργότερα και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνον για ποινικά αδικήμα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.

The post Σύχγυση από διάταξη Κοντονή – Ποια η σχέση της με τους Οκτώ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα