Στου Βοσπόρου τα Στενά μαθαίνεις για τη Συρία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενημερώνεσαι και να ενημερώνεις άμεσα για την εξέλιξη ενός πολέμου. Οι περισσότεροι φυσικά έχουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας ενώ απαιτούν από τον ανταποκριτή να βρίσκεται μέσα στο μέτωπο, αρκετές φορές ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Ομως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να αντλήσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη ενός πολέμου χωρίς καν να βρίσκεται εκεί.

Ο Γιορούκ Ισίκ είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Ο Τούρκος, που εργάζεται σαν σύμβουλος διεθνών υποθέσεων, συχνά ξυπνάει πριν ακόμα ξημερώσει και κατεβαίνει με την κάμερά του στην ακτή του Βοσπόρου.

Θα τραβήξει μερικές φωτογραφίες και πολύ σύντομα θα ενημερώσει τους ανθρώπους που τον ακολουθούν στο twitter για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας. Ο Ισίκ είναι παρατηρητής πλοίων (ship spotter) και πάθος του είναι να καταγράφει τα διερχόμενα ρωσικά πλοία που χρησιμοποιούν τα Στενά του Βοσπόρου πλέοντας προς τη Μεσόγειο και τη Συρία.

Η γαλλική φρεγάτα Chevalier Paul καθ΄ οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα (@YorukIsik/Twitter)

Η δουλειά του Ισίκ είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού δεν καταγράφει μόνο τον αριθμό των πλοίων και την συχνότητα με την οποία περνούν. Στρέφοντας την κάμερά του στα Στενά μπορεί να διακρίνει τι μεταφέρει κάθε πλοίο και αν είναι πολεμικό ή εμπορικό. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του BBC, ο Ισίκ εξηγεί ότι το πάθος αυτής της δραστηριότητας του προήλθε από την ίδια την πόλη όπου ζει. Τα Στενά του Βοσπόρου αποτελούν διαχρονικά μία από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς για εμπορικά και πολεμικά πλοία διαφόρων προελεύσεων και σημαιών. Και όλα αυτά σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη 15 τουλάχιστον εκατομμύριον κατοίκων.

Ο παρατηρητής πλοίων Γιορούκ Ισίκ

«Αυτό το σημείο στην Κωνσταντινούπολη είναι καθρέφτης για τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική και την κατάσταση του πλανήτη αυτή την στιγμή» δηλώνει ο Ισίκ περιγράφοντας το πάθος για την δεύτερη δουλειά του. Αυτή του την άποψη πάντως φαίνεται να συμμερίζονται και αρκετοί διπλωμάτες και αναλυτές διεθνών σχέσεων που έχουν βρει στο πρόσωπο του Τούρκου μία αξιόπιστη πηγή που μπορεί να τους δώσει μία πολύ χρήσιμη πληροφορία για τις κινήσεις επί παραδείγματι ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου προερχόμενου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ισίκ πιστεύει ότι τα πλοία που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις των επόμενων ημερών περνούν δίπλα από στο σπίτι του. Ετσι, κοιμάται ελάχιστα και περνάει αμέτρητες ώρες στα αγαπημένα του σημεία απ’ όπου μπορεί να παρατηρήσει καλύτερα κάθε πλοίο που διασχίζει τον Βόσπορο. «Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η παρουσία της Αμερικής στη Μαύρη Θάλασσα, η επέμβαση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, όλα αυτά συμβαίνουν στην καρδιά αυτής της πόλης» δηλώνει ενθουσιασμένος στο BBC.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Aegis εισέρχεται στον Βόσπορο (yorukisik/instagram)

Φυσικά, ο Ισίκ δεν είναι ο μόνος παρατηρητής πλοίων στην περιοχή. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Κωνσταντινούπολη. Ο τούρκος σύμβουλος διεθνών σχέσεων όμως, είναι από τους πλέον γνωστούς και παθιασμένους. Εννοείται πως έχει και την δική του εμπεριστατωμένη άποψη για πολλά από τα γεωπολιτικά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή. Για τον ίδιο, «η τωρινή κατάσταση είναι ακόμα πιο τρομακτική από τον Ψυχρό Πόλεμο. Υπάρχει πιθανότητα αν όχι ευρύτερων στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, σίγουρα μεμονωμένων συγκρούσεων».

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Η πιο διάσημη λήψη του Ισίκ, ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 και κυκλοφόρησε σε όλο το Διαδίκτυο. Η εικόνα του έδειχνε έναν ναύτη στο κατάστρωμα ρωσικού αεροπλανοφόρου να κρατάει έναν εκτοξευτήρα αντιαεροπορικού πυραύλου τη στιγμή που το σκάφος διέπλεε τον Βόσπορο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. «Δεν είχα δει την ρουκέτα με γυμνά μάτια. Την είδα όταν κατέβασα την φωτογραφία» δήλωσε χαριτολογώντας ο ίδιος για την διάσημη εικόνα του που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας

Φυσικά ο Ισίκ, όπως και δεκάδες άλλοι, θα συνεχίσουν να κατευθύνονται καθημερινά προς τις όχθες του Βοσπόρου για να δουν τα πλοία που κατευθύνονται προς ή από την Μαύρη Θάλασσα. Ο ίδιος άλλωστε δηλώνει: «Λατρεύω το μυστήριο. Νοιώθω ότι λύνω ένα παζλ όταν βλέπω τα πλοία να μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο με διαφορετικά φορτία. Και με την βοήθεια των άλλων παρατηρητών πλοίων μπορούμε να λύσουμε το παζλ».

The post Στου Βοσπόρου τα Στενά μαθαίνεις για τη Συρία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα