«Στο σφυρί» έργα τέχνης μεγάλης αξίας από τη συλλογή του Υβ Σεν Λοράν

17:59 7/6/2018 - Πηγή: Protagon

Ο Υβ Σεν Λοράν (1936-2008) και ο σύντροφός του, Πιερ Μπερζέ (1930-2017), μοιράζονταν το κοινό πάθος για τα εκλεπτυσμένα και όμορφα αντικείμενα και είχαν στην κατοχή τους μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, το τελευταίο τμήμα της οποίας πρόκειται τώρα να διατεθεί προς πώληση.

Τα σπίτια τους ήταν γεμάτα με ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης αρχαίας και σύγχρονης, γλυπτά, σπάνιες εκδόσεις και συλλεκτικά αντικείμενα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του κοινού τους βίου. Μετά τον θάνατο του διάσημου σχεδιαστή μόδας το 2008, ο Μπερσέ, συνιδρυτής της εταιρείας

κολοσσού YSL και μοναδικός κληρονόμος, άρχισε να διαθέτει βασικά κομμάτια της μοναδικής συλλογής για να χρηματοδοτήσει δύο πολιτιστικά ιδρύματα αφιερωμένα στη μνήμη του σχεδιαστή.

Πίνακας του γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Ζαν-Ζιλ-Αντουάν Λεκόμτ (Sotheby’s)

Τώρα, μετά και τον θάνατο του Μπερζέ τον Σεπτέμβριο του 2017, γίνονται προετοιμασίες για αυτό που αναμένεται να είναι η τελευταία μεγάλη δημοπρασία προσωπικών και ιδιωτικών αντικειμένων αυτής της μοναδικής συλλογής.

Συνολικά περίπου 1.200 αντικείμενα θα πωληθούν από τον Οίκο Sotheby’s τον Οκτώβριο του 2018, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Η πώληση των έργων, των επίπλων και των αντικειμένων θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ημέρες.

Ο Υβ Σεν Λοράν με τον σύντροφο του Πιερ Μπερζέ

Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει μία ακόμη δημοπρασία βιβλίων και σπάνιων χειρογράφων από την περίφημη βιβλιοθήκη του Μπερζέ. Αυτή περιλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις βιβλίων του Γκιστάβ Φλομπέρ, του Τσαρλς Ντίκενς, του Σάμιουελ Τζόνσον και του Οσκαρ Ουάιλντ.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αντικείμενα της δημοπρασίας, θα είναι 10 έργα ζωγραφικής του γάλλου εξπρεσιονιστή Μπερνάρ Μπουφέ, με τον οποίο ο Μπερζέ διατηρούσε ερωτική σχέση μέχρι που γνώρισε τον Σεν Λοράν το 1958. Υπάρχει επίσης ένα γλυπτό του Πικάσο του 1961.

Πορτραίτο του Μπερνάρ Μπουφέ του 1956 (Sotheby’s Art Digital Studio)

Η πώληση ελέγχεται από τον μακροπρόθεσμο εταίρο και νόμιμο κληρονόμο του σχεδιαστή, τον Αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου Μάντισον Κοξ, ηλικίας 59 ετών, ο οποίος παντρεύτηκε τον Μπερζέ τον Μάιο του 2017, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του.

Ο Μάριο Ταβέλα, πρόεδρος του Sotheby’s Europe, δήλωσε ότι το ευρύ φάσμα των αντικειμένων που υπάρχουν στην μοναδική αυτή συλλογή δείχνει πόσο ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη ήταν η ματιά και η αισθητική του Μπερζέ και του YSL.

Ενα από τα εντυπωσιακά δωμάτια του σπιτιού του Πιερ Μπερζέ στο Παρίσι (Sotheby’s Art Digital Studio)

Τα χρήματα που θα αντληθούν από τις δημοπρασίες θα διατεθούν στο ίδρυμα Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, το οποίο άνοιξε δύο μουσεία: ένα στο πρώην αρχηγείο του YSL στην 5 Avenue Marceau και το άλλο κοντά στο Jardin Majorelle στο Μαρακές.

The post «Στο σφυρί» έργα τέχνης μεγάλης αξίας από τη συλλογή του Υβ Σεν Λοράν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα