Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα (και την ΕΕ) για τους πρόσφυγες!

16:13 7/6/2018 - Πηγή: Protagon

Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία και εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με την Ελλάδα –με μόνιμο καμβά την υπόθεση των Οκτώ– ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε μια «βόμβα», η οποία αν πυροδοτηθεί θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή: ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι παγώνει τη συμφωνία της Αγκυρας με την Ελλάδα

για το Προσφυγικό. Αυτό μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Τσαβούσογλου στη Hurriet.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου o επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνέδεσε άμεσα τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών με την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

«Σταματάμε τη συμφωνία περί επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα. Πώς θέλετε να αντιδράσουμε όταν η Ελλάδα αφήνει ελεύθερα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλεν (FETO);» φέρεται να είπε ο Τσαβούσογλου, εκ των στενότερων συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ξαφνική διακοπή της συμφωνίας γίνεται σε αντίποινα για τους Οκτώ ανέφερε η Hurriyet που έκανε φυσικά πρώτο θέμα τις δηλώσεις με τίτλο: «Τελευταία εξέλιξη… Κρίσιμο βήμα από την Τουρκία. Σταματάμε την συμφωνία με την Ελλάδα».

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μια ελλειπτική λογική, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν διακόπτει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης την άνοιξη του 2016 για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά τη διμερή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας! «Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε: Η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το Προσφυγικό

Συμπτωματικά ή όχι το μεσημέρι της Πέμπτης, η Αγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μία φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντος της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών στο Αιγαίο.

The post Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα (και την ΕΕ) για τους πρόσφυγες! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα