Στα ίχνη του παγόβουνου-δολοφόνου του Τιτανικού

15:02 6/3/2016 - Πηγή: Protagon

Την πορεία του ίσως πιο διάσημου παγόβουνου όλων των εποχών, αυτού που βύθισε τον Τιτανικό τον Απρίλιο του 1912, ανασύνθεσαν βρετανοί επιστήμονες. Εκτιμούν μάλιστα ότι προήλθε από παγετώνες και αποθέσεις πάγου με ηλικία πάνω από 100.000 έτη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.

Συνδυάζοντας παρατηρήσεις και μαρτυρίες της εποχής και χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών για την κίνηση του παγόβουνου από τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους κατέληξαν στο ότι το παγόβουνο έπλεε ίσως και τέσσερα χρόνια. Βρέθηκε δε αρκετά νότια, στην πορεία των ποντοπόρων πλοίων, και τελικά συγκρούστηκε με

τον Τιτανικό.

Κατά μία εκτίμηση, λοιπόν, όπως γράφουν οι Sunday Times, το μοιραίο για τον Τιτανικό ταξίδι του παγόβουνου άρχισε το 1908, τέσσερα χρόνια πριν από τη σύγκρουση.

Γενέτειρα, αν μπορεί κανένας να το πει έτσι, ήταν η περιοχή Κάσιμιουτ, στη νοτιοδυτική Γροιλανδία, λέει στην εφημερίδα ο Γκραντ Μπιγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Εξαιτίας ενός πιο ήπιου χειμώνα, το παγόβουνο αποκόπηκε από τον παγετώνα του και άρχισε να ταξιδεύει νότια. Υπολογίζεται ότι αρχικά ήταν περίπου 500 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε 75 εκατομμύρια τόνους, ενώ προήλθε από παγετώνες που άρχισαν να σχηματίζονται πριν από 100.000 χρόνια.

Κατά σύμπτωση, το 1912 ήταν τελικά μια κακή χρονιά, με πολλά παγόβουνα που παρασύρονταν νοτιότερα από άλλες χρονιές – για αυτό υπάρχουν αναφορές πριν και μετά το ναυάγιο του Τιτανικού. Ωστόσο δεν είναι σαφές γιατί ειδικά αυτήν ήταν κακή χρονιά, καθώς από χρόνο σε χρόνο οι θερμοκρασίες τα ρεύματα και άλλοι παράγοντες μεταβάλλουν τους αριθμούς των παγόβουνων.

Τέσσερα χρόνια μετά την αποκοπή και ενώ ήταν σε πιο ζεστά νερά, είχε χάσει μεγάλο μέρος του όγκου του, αν και εξακολουθούσε να είναι τεράστιο. Οταν χτύπησε στο υπερωκεάνιο υπολογίζει ο Μπιγκ ότι το παγόβουνο ήταν πάνω από 100 μέτρα σε μήκος και άλλα 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Το βάρος ήταν γύρω στο 1,5 εκατ. τόνους, εκατοντάδες φορές πάνω από το βάρος του υπερωκεάνιου.

Μετά την απώλεια 1.517 ανθρώπων άρχισαν το 1914 οι περιπολίες για να καταγράφονται τα παγόβουνα από την Αρκτική και ειδικά αυτά που κινούνται αρκετά νότια για να αποτελούν κίνδυνο για τα διερχόμενα πλοία.

Κατά μέσο όριο πρόκειται για 300 χρόνο, έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000, ενώ άλλες φορές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Εξαιτίας όμως της κλιματικής αλλαγής που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, τα τελευταία 10-20 χρόνια αυξάνονται συνεχώς. Μαζί τους και οι κίνδυνοι.

The post Στα ίχνη του παγόβουνου-δολοφόνου του Τιτανικού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα