Σφοδρές αντιδράσεις στους κληρικούς για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Με έντονες αντιδράσεις, απειλές για κινητοποιήσεις, ακόμη και εκτιμήσεις ότι δεν θα περάσει από την Ιεραρχία της Εκκλησίας, προειδοποιούν οι κληρικοί για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Οι κληρικοί εστιάζουν στο ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθούν ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν κενά σε ζητήματα όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν.

Σήμερα Τετάρτη ο αρχιεπίσκοπος πρόκειται να φέρει το θέμα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τις επόμενες ημέρες

στην Ιεραρχία, το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, όπου και θα συζητηθεί.

Πληροφορίες θέλουν μητροπολίτες να διαφωνούν με τις εξαγγελίες για την «θρησκευτική ουδετερότητα» (πρόκειται για το πλαίσιο σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας που προκρίνει η κυβέρνηση ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης), αλλά και για μια σειρά άλλα σχετικά θέματα.

«Θα δουν ξανά τον Παπαφλέσσα»

Η συμφωνία έγινε «ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, ο οποίος έχει περί τα 8.000 μέλη.

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου γίνεται λόγος για προδοσία και για ξεσηκωμό «του απλού παπά από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα, όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας».

«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», τονίζεται ενώ καλούνται οι μητροπολίτες «να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού», σημειώνει η ανακοίνωση.

Την αντίθεση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών εξέφρασε και ο αντιπρόεδρός του π. Γεώργιος Βαμβακίδης. Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Θέμα 104.6 εξέφρασε το ερώτημα «ποιος φορέας της Πολιτείας θα εξασφαλίσει για εμάς τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». «Η Ιερά Σύνοδος δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει να συναινέσει σε ένα τέτοιο ανακοινωθέν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε μάλιστα σοβαρές αντιδράσεις από τους κληρικούς, από ιερείς και αρχιερείς: «Θα υπάρξει καθολική αντίδραση και οι μητροπολίτες θα ακυρώσουν αυτήν την εξέλιξη. Αν δεν γίνει αυτό οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Θα δουν τον Παπαφλέσσα και οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες». Εστειλε μάλιστα μήνυμα και στους βουλευτές (έρχονται εξάλλου και εκλογές) σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κληρικών και των οικογενειών τους δεν είναι ευκαταφρόνητος. «Ας το αντιληφθούν όσοι θελήσουν να ψηφίσουν την συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.

The post Σφοδρές αντιδράσεις στους κληρικούς για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα