Σεισμός 6,6 βαθμών στην κεντρική Ιταλία

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση άνω των 6 βαθμών, η τρίτη μέσα σε λίγες εβδομάδες, χτύπησε την κεντρική Ιταλία το πρωί της Κυριακής. Αυτή τη φορά η δόνηση σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Περούτζια και της Λ’Ακουιλα, η οποία είχε δοκιμαστεί σκληρά στο πρόσφατο παρελθόν.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 08:40 της Κυριακής (07:40 στην Ιταλία) κοντά στη Νόρτσια με μέγεθος 6,6 βαθμούς. Το επίκεντρο ήταν 68 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά από την Περούτζια και γύρω στα 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Ρώμη.

Το

εστιακό βάθος ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο έδωσε 6,5 βαθμούς σε απόσταση 125 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Ρώμης. Η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία έδωσε αρχικά ένταση 7,1 βαθμών αλλά αργότερα αναθεώρησε στους 6,6 βαθμούς.

Περίπου δύο ώρες μετά τη δόνηση η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στην Ιταλία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Οι τραυματίες είναι 10, ένας από τους οποίους σοβαρά. Η Stampa μετέδωσε πάντως ότι τρία άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια στο Τολεντίνο.

Πολλά κτίσματα φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για σοβαρές ζημιές στη Μούτσια, το Τολεντίνο, την Ουσσίτα και γύρω από τη Ματσεράτα, όπου γίνονται έρευνες σε ερείπια, όπως γράφει ο Guardian.

Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι έχει καταρρεύσει η βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στη Νόρτσια.

Crollata la Cattedrale di Norcia #terremoto #earthquake pic.twitter.com/P1Mg2JON97

— Paolo Di Giovanni (@PaoloDiGiovann1) October 30, 2016

Aftermath pics from Arquata del Tronto are horrifying! #ItalyEarthquake pic.twitter.com/KvWIlEsCPn

— A⃫n⃫i⃫s⃫ (@0xUID) October 30, 2016

Στις περιοχές που χτυπήθηκαν την Κυριακή, τη Νόρτσια, το Καστελσαντάνζελο και το Βίσσο, είχαν ήδη επισημανθεί αρκετά κτίρια με μεγάλες καταστροφές που κρίθηκαν ακατοίκητα. Αυτό φαίνεται να έσωσε πολλούς κατοίκους που τις τελευταίες ημέρες είτε κοιμούνταν στα αυτοκίνητά τους είτε είχαν μετακινηθεί προς τις ακτές.

Στη Ρώμη η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και είχε διάρκεια. Το μετρό της πόλης έκλεισε μάλιστα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Το φαινόμενο των ισχυρών σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι σπάνιο αλλά όχι εντελώς ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα κτίρια της ευρύτερης περιοχής είναι καταπονημένα από τις αλλεπάλληλες δονήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Επιπλέον, πολλά από τα κτίρια στην κεντρική Ιταλία είναι παλιά, ηλικίας αρκετών αιώνων.

Strongest #earthquake in #Italy since 1980. And likely an unprecendeted sequence of 3 large shocks in 4 days for the country

— EMSC (@LastQuake) October 30, 2016

Μόλις την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε στην περιοχή ανατολικά της Περούτζια σεισμός 6,4 βαθμών ενώ δύο μήνες νωρίτερα μία αντίστοιχου μεγέθους δόνηση σκότωσε πάνω από 300 ανθρώπους, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο.

Καθησυχαστικοί για την Ελλάδα οι σεισμολόγοι

Ανήσυχος για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς», όπως τη χαρακτηρίζει, σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ είπε ότι πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά «εξάρη» σεισμό στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Εκτίμησε ακόμη ότι έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων, της οροσειράς δηλαδή στην κεντρική Ιταλία.

Ο ίδιος εν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος σεισμός παρόμοιου μεγέθους. «Εχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» προσέθεσε.

Επισήμανε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές.

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

The post Σεισμός 6,6 βαθμών στην κεντρική Ιταλία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα