Πόσο θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό η προφυλάκιση Παπαντωνίου;

Πόσο θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό η προφυλάκιση -για μίζες στα εξοπλιστικά- του Γιάννου Παπαντωνίου, πρώην υπουργού Αμυνας και εμβληματικής προσωπικότητας της εποχής του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ; Πόσο θα φθείρει το ΚΙΝΑΛ και πόσο θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει σημαία του τη μάχη κατά της διαφθοράς;

Οι περισσότεροι αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι μολονότι συμβάν με ιδιαίτερους συμβολισμούς –καθώς εικονογραφεί τη μάχη εναντίον του «παλιού» πολιτικού συστήματος–

δεν θα αλλάξει πολύ τις ήδη διαμορφωμένες ισορροπίες. Και όλα αυτά παρά την κατά τα φαινόμενα εφαρμογή του «δόγματος Πολάκη» («να βάλουμε κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές»), το οποίο εξάλλου επικαλέστηκε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, κατά την έξοδό του, σιδηροδέσμιος, από την Ευελπίδων.

Κοινός τόπος των αναλύσεων είναι ότι κατά βάση η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αλλάξει προσωρινά την ατζέντα. Θα γεμίσει πρωτοσέλιδα με αποτέλεσμα να ξεχάσει –προσωρινά ή όχι– ο κόσμος τις μηνύσεις για το Μάτι ή το ότι ο Αλέξης Τσίπρας μόλις «άδειασε» τον προκάτοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ακυρώνοντας την πολυσυζητημένη εξαγγελία του τελευταίου για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 μίλια (δεν θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα που ήταν κατά τον κ. Κοτζιά «έτοιμο», θα έρθει ως νομοσχέδιο είπε ο Πρωθυπουργός σε μια θεαματική κυβίστηση) και να ασχολείται με την εικόνα ενός ακόμη πρώην υπουργό Αμυνας με χειροπέδες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης, ότι η προφυλάκιση του κ. Παπαντωνίου θα επηρέαζε «αν ήμασταν κοντά στις εκλογές, όπως συνέβη το 2012 με τον Ακη Τσοχατζόπουλο». «Από τα στοιχεία που έχουμε, εκείνη η υπόθεση μάς κόστισε τη δεύτερη θέση στις εκλογές» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος υπενθύμισε ότι απέχουμε ακόμα από τις κάλπες και προσέθεσε ότι ο κ. Παπαντωνίου είναι ένας «πρώην πολιτικός» που έχει διαχωρίσει τη θέση του με το ΠΑΣΟΚ από το 2007.

Ο κ. Λοβέρδος έσπευσε παράλληλα να βγάλει τον Κώστα Σημίτη (Πρωθυπουργό τόσο του Τσοχατζόπουλου όσο και του Παπαντωνίου) έξω από το κάδρο των όποιων ευθυνών. «Ηταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ και την Ελλάδα στο ευρώ» είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Μήνυμα αισιοδοξίας»

Για γενικευμένη διαφθορά έκανε λόγο το Ποτάμι σε μια εκτενή ανακοίνωσή του με αφορμή την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου: πρόκειται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Σεβαστουπόλεως, για τον δεύτερο υπουργό Αμυνας του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού, μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που συλλαμβάνεται για πλουτισμό από μίζες.

Παράλληλα, συμπλήρωσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν. Αυτοί οι «κάποιοι» λογικά είναι ο Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός και των δύο «αμαρτωλών» υπουργών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

«H προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι συχνά μια δυσάρεστη είδηση. Πόσο μάλλον ενός ζευγαριού. Η προφυλάκιση όμως ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων.

»Το Ποτάμι, από τον Μάρτιο του 2017, είχε μιλήσει για λογαριασμούς «συμφερόντων Παπαντωνίου» σε ελβετικές τράπεζες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς. Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως – έστω και μόνοι – επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο.

»Ο κ. Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ. Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004. Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες – ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος – τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν.

»Η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκίες, μίζες αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι το τρύπιο σύστημα των προμηθειών; Είναι οι νόμοι που διευκολύνουν την ασυλία των υπουργών; Είναι η ανοχή ενός συστήματος απέναντι στα δικά του παιδιά; Είναι ένα έγκλημα με πολλούς συνενόχους; Ότι και να’ ναι οι πολίτες θέλουν απαντήσεις. Τις ποινικές θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους».

Ασφαλώς ο κ. Πολάκης, ο οποίος είχε ζητήσει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να σταλούν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει το κόμμα και τις επόμενες εκλογές, δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Μέσω Facebook, όπως συνηθίζει, ο αν. υπουργός Υγείας για το λερωμένο μαντήλι του Γιάννου.

The post Πόσο θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό η προφυλάκιση Παπαντωνίου; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα