Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κόρμπιν;

21:20 9/6/2017 - Πηγή: Protagon

Όταν ο Κόρμπιν εξελέγη στην ηγεσία των Εργατικών, ορισμένοι από τους βασικούς χρηματοδότες του κόμματος (εκεί δεν τα παίρνουν μετρητά, σε σάκους) ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Κάποιος χαρακτήρισε τον Κόρμπιν ως «Βρετανό Τσίπρα» και τότε αρκετοί γύρισαν και κοίταξαν το Μπιγκ Μπεν που θα μετρούσε τις ώρες του Τζέρεμι.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, λοιπόν, είναι φίλος του Αλέξη Τσίπρα.

Το λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, που συνεχάρη, μέσω twitter τον ηγέτη των Εργατικών για την εξαιρετική εκλογική επίδοση. Τον συνεχάρη, βέβαια, μόνο στα ελληνικά, αλλά, εντάξει, η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο στη διεθνιστική αλληλεγγύη. «Η Αριστερά που τολμά, μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς». Πολύ όμορφο, αλλά μάλλον ξέμεινε από την έκθεση για τα ‘80ς. Εχει να δώσει και κανένα πρόσφατο παράδειγμα ο Πρωθυπουργός; Όχι. Αφήστε που ελέγχεται πλέον και το δικαίωμά του να ομιλεί εξ ονόματος της Αριστεράς.

Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου @jeremycorbyn. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς. #GE2017 (1/3)

— Alexis Tsipras (@atsipras) June 9, 2017

Όμως ο κ. Τσίπρας λέει και άλλα στον Κόρμπιν: «Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς». Και εδώ έρχεται η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσει την εικόνα, να την κάνει σοβιετικό πόστερ. «Απευθύνουμε τα συγχαρητήρια μας στο Εργατικό Κόμμα. Η εκλογική του επίδοση ανοίγει τον δρόμο για μια νέα Ευρώπη που θα αμφισβητήσει τον μονόδρομο της λιτότητας». Η ανακοίνωση γράφτηκε μέσα από το μεγάλο βιβλίο των κλισέ που χρησιμοποιούνται ανά περίσταση. Αυτή είναι η μία εξήγηση. Η άλλη εξήγηση λέει ότι αυτός που την έγραψε, δεν ξέρει τι του γίνεται. Πώς, βρε σύντροφε, η επίδοση του Κόρμπιν ανοίγει τον δρόμο για μία νέα Ευρώπη που θα αμφισβητήσει τον μονόδρομο της λιτότητας; Αφού οι άνθρωποι φεύγουν από την Ευρώπη. Χαιρετάνε, κουνάνε μαντίλι. Αλλά και να παρέμεναν στην Ευρώπη, δεν ήταν στο ευρώ, δεν θα είχαν καμία σχέση με τις πολιτικές λιτότητας. Όμως, εντάξει, η Ευρώπη, ο μονόδρομος και η λιτότητα δίνουν άπειρους συνδυασμούς ανακοινώσεων που είναι υπέροχες όσο δεν τις παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Μπορείς, όμως, να πάρεις στα σοβαρά το, κατά τα άλλα χαρούμενο, χοροπηδητό από θέση σε αντίφαση και από τη λογική στο παράλογο. Δυστυχώς αυτό έρχεται και ως αποτέλεσμα της έφεσης που, παραδοσιακά, έχει η Αριστερά να στοιχίζεται πίσω από διεθνείς σημαίες και πανό στην αέναη μάχη κατά του καπιταλισμού. Συχνά, όμως, απουσιάζει ο κοινός νους.

Όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, το αποτέλεσμα μόνο που δεν πανηγυρίστηκε όπως γλεντάνε οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα τα γκολ που δέχεται η Ρεάλ. Οι επίσημες ανακοινώσεις, βέβαια, κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο για την Ευρώπη της λιτότητας που απέρριψαν οι πολίτες της Βρετανίας. Φυσικά η λιτότητα δεν είχε καμία σχέση με τη βούληση του βρετανικού λαού που κατευθύνθηκε από τους λαϊκιστές στο Brexit προκειμένου να μην πληρώνει επιδόματα και συντάξεις για τους Ελληνες –κάπως έτσι πήγαινε η καμπάνια.

Στην περίπτωση της Γαλλίας δε, αφού υποστηρίχτηκε η ψυχεδέλεια του Μελανσόν, στον δεύτερο γύρο ο σουρεαλισμός των θέσεων και η αμηχανία των στάσεων περιγράφεται καλύτερα από αυτό το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου για την «Καθημερινή».

«Η Καθημερινή», 5 Μαϊου 2017

Για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω, όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν θέση στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν ξέρω ποιον ενδιέφερε, εδώ ή στη Γαλλία, η θέση της ΝΔ για τον Μακρόν, αλλά, ας πούμε ότι είναι κάτι που συνάδει με τον επικοινωνιακό επαρχιωτισμό μας και τα αντανακλαστικά κομμάτων που βγάζουν ανακοινώσεις ακόμα και για την Ανάσταση.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει τερματίσει. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει τα επαχθέστερα μνημόνια και πάει με το τζετ να μιλήσει στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Καταγγέλλει τον αυταρχισμό, αλλά όχι τον Μαδούρο. Συμπορεύεται με τους Podemos, αλλά συνυπάρχει με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά δεν αποκλείεται, σε αυτά τα θέματα, να είναι και σοβαρότεροι από τον Κόρμπιν.

Congratulations to Hugo Chavez; huge victory on high poll in clean election. Social justice for Venezuela!

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) October 8, 2012

The post Πόσο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κόρμπιν; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα