Καμιά παράταση στις συνομιλίες για το Brexit, προειδοποιεί η ΕΕ

16:54 9/6/2017 - Πηγή: Protagon

Υπάρχει και το Brexit που πρέπει να κλείσει και μάλιστα να κλείσει στην ώρα του, υπενθυμίζουν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο την επομένη των εκλογών στη Βρετανία οι οποίες κατέληξαν σε ένα «εκκρεμές Κοινοβούλιο» και σε αβεβαιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία του Brexit.

Στις 19 Ιουνίου

υπενθυμίζεται ότι είχε οριστεί -πριν από τις εκλογές- η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με την ΕΕ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2018.

Η κυβέρνηση Μέι υπολόγιζε ίσως ότι με μια καθαρή εντολή θα προχωρούσε στις συνομιλίες για την υλοποίηση των σχεδιασμών της για ένα σκληρό Brexit που θα διαρρήξει τους δεσμούς με την ΕΕ. Το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα αλλάξει τους σχεδιασμούς.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη για την Αμυνα και την Ασφάλεια στην Πράγα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε: «Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί».

Εξέφρασε την ελπίδα των Βρυξελλών να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση: «Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τις μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ», είπε ακόμη.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινήσουν στην ώρα τους, θα δοθεί στη Βρετανία παράταση για την ολοκλήρωσή τους, πέραν δηλαδή της διετίας που ορίζουν οι κανονισμοί, ο Γιούνκερ απάντησε απλώς ότι «πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα».

Να σημειωθεί ότι η παράταση πρέπει να συμφωνηθεί και από τις 27 χώρες της ΕΕ, όπως βέβαια και οι ακριβείς όροι του Brexit πριν η χώρα αποσυρθεί οριστικά από την ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ήλθε μέσω Twitter.

We don't know when Brexit talks start. We know when they must end. Do your best to avoid a "no deal" as result of "no negotiations". #GE2017

— Donald Tusk (@eucopresident) June 9, 2017

«Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη μη συμφωνία ως αποτέλεσμα των μη διαπραγματεύσεων», έγραψε.

Από την πλευρά της, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε διάγγελμα που απηύθυνε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10, διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει οριστεί, δηλαδή σε δέκα ημέρες.

The post Καμιά παράταση στις συνομιλίες για το Brexit, προειδοποιεί η ΕΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα