Πόσες θερμίδες απαιτεί το… SuperBowl;

14:45 5/2/2018 - Πηγή: Protagon

To μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ είναι o τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου (το σπορ που μοιάζει με το ράγκμπι), το περίφημο SuperBowl. Πρόκειται για ένα γεγονός που παρακολουθούν περίπου 100 εκατ. τηλεθεατές στις ΗΠΑ και αποτελεί κάτι σαν εθνική εορτή. Είναι επίσης ίσως το μόνο αθλητικό γεγονός στον κόσμο που το ημίχρονο του έχει πολλές φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι το ίδιο το ματς αφού τότε κάνουν εντυπωσιακά σόου τα μεγαλύτερα ονόματα κυρίως της ποπ

μουσικής σκηνής. Ενδεικτικό της ισχύος που έχει το SuperBowl είναι ότι τα 30 δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου κοστίζουν 5 εκατ. δολάρια!

Το φετινό SuperBowl έγινε το βράδυ της Κυριακής στην Μινεσότα ανάμεσα στους New England Patriots και του Philadelphia Eagles με νικητές τους Αετούς της Φιλαδέλφειας με 41-33. Στο ημίχρονο τραγούδησε ο Τζάστιν Τίμπερλέικ.

Με αφορμή το SuperBowl η ιστοσελίδα qz.com παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή για το αμερικανικό ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα για τις διατροφικές ανάγκες των παικτών και των ανθρώπων γενικότερα.

Δείτε ένα βίντεο από το φετινό SuperBοwl

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου χρειάζονται μεγάλες ποσότητες τροφής. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από την θέση που παίζει ο κάθε παίκτης. Οι αμυντικοί παίκτες και ειδικά εκείνοι που παίρνουν θέση στην πρώτη γραμμή της άμυνας και προσπαθούν να μπλοκάρουν τους αντιπάλους ζυγίσουν περίπου 160 κιλά και πρέπει να καταναλώνουν περίπου εννέα χιλιάδες θερμίδες ημερησίως σε όλη την διάρκεια της σεζόν. Οι παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες θέσεις, εκείνοι που υποδέχονται την μπάλα και όσοι κάνουν κούρσες ζυγίζουν 90-110 κιλά και χρειάζονται περίπου 3,5 χιλιάδες θερμίδες ημερησίως. Οι επαγγελματίες αθλητές γενικά χρειάζονται μεγάλες ποσότητες θερμίδων. Οι τοπ κολυμβητές και ποδηλάτες χρειάζονται 8-10 χιλιάδες θερμίδες ημερησίως κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Ενας μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 1.500-2.000 θερμίδες ημερησίως με τις περισσότερες εξ αυτών να απαιτούνται για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ενα ενδιαφέρον ερώτημα είναι όμως ποιες είναι οι ανάγκες του ανθρώπου σε θερμίδες σε σχέση με εκείνες των ζώων. Ο άνθρωπος τρώει περισσότερο από όλα τα είδη πιθήκων. Σε μια μελέτη που έκαναν ερευνητές του Hunter College και του Ζωολογικού Κήπου Lincoln διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 400 θερμίδες περισσότερες από όλα τα είδη των πιθήκων. Καταναλώνει διπλάσιες ποσότητες από τους ουρακοτάγκους που αποδείχτηκε ότι έχουν εξαιρετικά αργό μεταβολισμό. Το χρυσό μετάλλιο στο ζωικό βασίλειο παίρνουν οι μπλε φάλαινες οι οποίες φτάνουν σε μήκος τα 25 μέτρα και το βάρος τους φτάνει τους 140 τόνους. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα τεράστια θαλάσσια θηλαστικά χρειάζονται 457 χιλιάδες θερμίδες ημερησίως, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3-4 χιλιάδες κιλά κριλ (ζωοπλαγκτόν) ημερησίως!

Οι πολικές αρκούδες φτάνουν σε βάρος τα 450 κιλά και πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 12 χιλιάδες θερμίδες ημερησίως γεγονός που εξέπληξε τους ειδικούς αφού είναι γνωστό ότι τα θηλαστικά αυτά περνούν πολλές ώρες καθισμένα περιμένοντας να κάνει την εμφάνιση του κάποιο θήραμα. Υπάρχουν όμως και ορισμένες εντυπωσιακές περιπτώσεις όπως οι ενυδρίδες που ζυγίζουν μόλις 30 κιλά αλλά χρειάζονται 7,5 χιλιάδες θερμίδες επειδή πρέπει να διατηρούν το σώμα τους ζεστό μέσα στα κρύα νερά που ζούνε. Ο αφρικανικός άγριος σκύλος που ζυγίζει περίπου 25 κιλά χρειάζεται περίπου 3,600 θερμίδες ενώ οι κατοικίδιοι σκύλοι που ζυγίζουν 25 κιλά χρειάζονται τις μισές θερμίδες _ αν και πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι ζουν σε καλύτερες, πιο άνετες και πιο ξεκούραστες συνθήκες.

The post Πόσες θερμίδες απαιτεί το… SuperBowl; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα