Πώς η Λυδία Κονιόρδου παραμένει εκλεκτή του Μαξίμου

Κεραμίδα. Ουδείς το περίμενε, ελάχιστοι το γνώριζαν. Οι πιο υποψιασμένοι θα έπρεπε ίσως να το ψυλλιαστούν από την ξαφνική, εντατική παρουσία της Λυδίας Κονιόρδου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μετά την αποστράτευσή της από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού. Στις 9 Σεπτεμβρίου απήλαυσε την παράσταση χορού «Bastet» που διοργάνωσε το ΚΠΙΣΝ, ενώ το βράδυ της Κυριακής ήταν παρούσα στο γκαλά Ροσίνι της Λυρικής, στην κατάμεστη αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, καθώς ήταν η πρεμιέρα του οργανισμού για την σεζόν (τα έσοδα διατέθηκαν

στους πυρόπληκτους, μια απόφαση που είχε λάβει η πρώην υπουργός σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αύγουστο).

Τώρα οι επισκέψεις θα είναι καθημερινές καθώς η κυρία Κονιόρδου ανέλαβε, όπως ανακοινώθηκε, τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΠΙΣΝ ΑΕ. Θέση που έμενε ορφανή από τις 16 Μάρτη του 2017 όταν παραιτήθηκε με μια οργισμένη επιστολή ο Γιώργος Κιμούλης. Η Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται λειτουργικά το ΚΠΙΣΝ, ως γνωστόν, ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών που είναι και ο κάτοχος της μοναδικής μετοχής της ΑΕ από τη στιγμή που αυτή πέρασε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2017. Ο αρμόδιος υπουργός λοιπόν, αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ομως όπως δείχνουν τα πράγματα, για μία ακόμη φορά, όπως και με την τοποθέτηση Κιμούλη, δεν ήταν αυτός που επέλεξε το πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση. Ηταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός – παρά τις ενστάσεις του υπουργού. Μάλιστα η ανακοίνωση του ονόματος έγινε από την ίδια την ΑΕ και όχι από το υπουργείο Οικονομικών – είναι σαν να ανακοινώνεται πρόεδρος σε κρατικό φορέα και η ανακοίνωση να μη βγαίνει από το υπουργείο αλλά από τον ίδιο τον φορέα. Είθισται να προηγείται η ανακοίνωση από τον αρμόδιο υπουργό…

Οι σχέσεις Τσακαλώτου – Κονιόρδου

Ετσι και τώρα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να αφήσει παραπονεμένη την Λυδία Κονιόρδου – η οποία διατηρεί και στενές φιλικές σχέσεις με τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Το πικρό χάπι του αποχαιρετισμού από το ΥΠΠΟ γλύκανε με την πολύφερνη θέση του προέδρου στο ΚΠΙΣΝ. Θέση για την οποία είχαν γίνει συζητήσεις με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο αείμνηστος Αγγελος Δεληβοριάς, ο σπουδαίος Κώστας Γαβράς και άλλοι – τελευταία ακουγόταν το όνομα του Σταύρου Ξαρχάκου. Προφανώς ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η θητεία της κυρίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού υπήρξε τόσο επιτυχής που όφειλε να της αναθέσει διοικητικά καθήκοντα σε έναν κρατικό φορέα υψηλών επιδόσεων και αξιώσεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επενδύσει κάποια στιγμή στην ιδέα να αναλάβει τη θέση του προέδρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14 Ανταμ Σίμτσικ. Πηγές μας αναφέρουν ότι είχαν σχετικές επαφές προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει έδαφος για αυτή τη συνεργασία, αλλά ουσιαστικά ήταν ο Σίμτσικ αυτός που έκρινε ότι δεν είναι ένας ρόλος που θα ήθελε υπό αυτές τις συνθήκες. Οσο για τις σχέσεις της Λυδίας Κονιόρδου με τον πολιτικό προϊστάμενό της Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτές δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαιτέρως θερμές, αντιθέτως υπήρξαν συχνά ενοχλήσεις ή διαφωνίες σχετικά με τις οικονομικές απαιτήσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ρόλος του προέδρου είναι μη εκτελεστικός – άρα με περιορισμένες αρμοδιότητες στα της καθημερινότητας του Κέντρου Πολιτισμού και στις σημαντικές οικονομικές αποφάσεις. Θυμίζουμε ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Γιώργο Κιμούλη στην έξοδο, καθώς θεωρούσε ότι δεν είχε περιθώρια δράσης και αποφάσεων και έβρισκε τον ρόλο του διακοσμητικό.

Η γενική περιγραφή του ρόλου του προέδρου τον θέλει περίπου «πρεσβευτή» του Κέντρου στο εξωτερικό και δημιουργίας σχέσεων με διεθνείς φορείς. Η θητεία είναι τριετής, και σύμφωνα με την ανακοίνωση η κυρία Κονιόρδου θα είναι πρόεδρος στην ΑΕ έως και τη λήξη της θητείας του τρέχοντος ΔΣ, δηλαδή ως τις 27 Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνουμε ότι ο ρόλος του μη εκτελεστικού προέδρου προβλέπεται να έχει σχέση κυρίως με την ενίσχυση των δεσμών του Κέντρου Πολιτισμού με σημαντικούς διεθνούς φορείς, να φροντίζει δηλαδή την εξωστρέφεια και συμμετοχή του Κέντρου στα διεθνή φόρα.

The post Πώς η Λυδία Κονιόρδου παραμένει εκλεκτή του Μαξίμου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα