Πώς η Αυστρία ήταν -και θα είναι- το «σταχτοδοχείο της Ευρώπης»

Την δόξα της Ελλάδας και της χαλαρής εφαρμογής των νόμων για το κάπνισμα μάλλον ζηλεύουν και στην Αυστρία.

Οι αυστριακοί βουλευτές ψήφισαν την κατάργηση διάταξης η οποία απαγόρευε το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια η οποία θα ίσχυε από τον Μάιο, παρά το ότι είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές υπέρ της.

Ετσι σε χώρους κάτω των 50 τετραγωνικών δεν θα χρειάζεται χωριστό σημείο για καπνιστές αν ο καταστηματάρχης επιτρέπει το κάπνισμα.

Παράλληλα, ίσως για να χρυσώσουν κάπως το χάπι,

αποφάσισαν να αυξήσουν στα 18 το ελάχιστο όριο ηλικίας για την αγορά καπνικών προϊόντων και να απαγορεύσουν (με βαριά πρόστιμα), από το 2019, το κάπνισμα μέσα σε όχημα όταν είναι παρόντες και ανήλικοι.

Η απαγόρευση, που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίστηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με τους ακροδεξιούς του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO).

Υπήρξε μάλιστα και μια από τις βασικές υποσχέσεις του Χαιντς-Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του FPO, κατά τις εκλογές πέρυσι. Ο Στράχε υποστήριζε ότι η απαγόρευση καταργεί «την ελευθερία της επιλογής» και ότι θα πλήξει τους καταστηματάρχες.

Η απόφαση θεωρείται ότι φέρνει σε άβολη θέση το FPO το οποίο αγνόησε περίπου 500.000 υπογραφές, παρά το ότι η πολιτική του είναι «περισσότερη άμεση δημοκρατία». Αλλά και το Λαϊκό Κόμμα βουλευτές του οποίου είχαν ψηφίσει υπέρ στο παρελθόν αλλά σήμερα για να μην πάνε αντίθετα στην κομματική γραμμή συντάχτηκαν με τον εταίρο τους.

Το AFP σημειώνει ότι η Αυστρία είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για τους θεριακλήδες, σε τέτοιο βαθμό που οι υποστηρικτές των αντικαπανιστικών νόμων την αποκαλούν «σταχτοδοχείο της Ευρώπης».

Το ποσοστό των καπνιστών στους άνω των 15 ετών φτάνει το 30% και είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Στις δύο πρώτες θέσεις είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

The post Πώς η Αυστρία ήταν -και θα είναι- το «σταχτοδοχείο της Ευρώπης» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα