Πώς μπορούσε να υπάρξει ισοψηφία σε εκλέκτορες;

Μια τελευταία μικρή ελπίδα για την Χίλαρι Κλίντον θα είναι το Κολέγιο των Εκλεκτόρων να διχαστεί με κάθε έναν από τους δύο υποψήφιους να κατακτά από 269 εκλέκτορες. Αν και πρόκειται για ένα ελάχιστα πιθανό σενάριο, το πλειοψηφικό σύστημα κατανομής υπό προϋποθέσεις βγάζει ένα τέτοιο σενάριο. Να πως:

Από τις πολιτείες που παραμένουν αμφίρροπες αυτή έχουμε την Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες, η Τζόρτζια με 16, το Μίσιγκαν με 16, το Ουισκόνσιν με 10, η Μινεσότα με 10, η Αϊόβα με 6, η Αριζόνα με 11 και η Νεβάδα με 6. Εχουμε ακόμη την Αλάσκα με 3.

Ο χάρτης δείχνει πώς θα

μπορούσε να εξελιχτεί το σενάριο:

Με 269 εκλέκτορες για τον κάθε υποψήφιο η διαδικασία παγώνει για λίγο, αλλά ο Τραμπ μπορεί να έχει και εδώ ένα κάποιο πλεονέκτημα.

Το NPR εξηγεί ότι η διαδικασία της εκλογής θα ανατεθεί πλέον στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η διαδικασία της έμμεσης εκλογής του προέδρου από τους εκλέκτορες είναι στις 19 Δεκεμβρίου. Κάθε πολιτεία έχει ελαφρά διαφορετικό σύστημα ψηφοφορίας, αλλά γενικά μπορούμε να περιμένουμε ότι όλοι ψηφίζουν τον ίδιο υποψήφιο. Ειδική σημασία έχει το Μέιν και η Νεμπράσκα με 4 και 5 εκλέκτορες, δύο πολιτείες με πρόβλεψη για εκλέκτορες από ένα είδος αναλογικής κατανομής.

Σε περίπτωση της ισοψηφίας 269-269, η οποία δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία, τον πρόεδρο θα αποφασίσει η νέα Βουλή, τον Ιανουάριο, όπου κάθε πολιτεία θα εκπροσωπείται από έναν ψήφο. Να σημειωθεί ότι η νέα βουλευτική περίοδος αρχίζει τον Ιανουάριο και ως τότε διατηρείται η σύνθεση της τρέχουσας Βουλής.

Με δεδομένη την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων και στη Βουλή, η πιθανότητα για πρόεδρο Τραμπ αν χρειαστεί αυτή η περίπλοκη διαδικασία είναι ισχυρή.

The post Πώς μπορούσε να υπάρξει ισοψηφία σε εκλέκτορες; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα