Λιάκος κατά Ζουράρι και… επιδημία παραιτήσεων γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών

Τα επόμενα 24ωρα του ανασχηματισμού είναι επώδυνα. Οχι μόνο σε επίπεδο υπουργών που αποχωρούν αλλά και σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα αλαλούμ αρμοδιοτήτων με τα νέα υπουργεία και τους νέους αναπληρωτές υπουργούς που περιμένουν, εκ της θέσεώς τους, εντολές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σε αυτό το σκηνικό οι παραιτήσεις γενικών γραμματέων, βασικών εργαλείων στην κυβερνητική λειτουργία, έρχονται να προσθέσουν μια νέα αναταραχή. Και όλα

αυτά ενώ όλα τα κρίσιμα θέματα – διαπραγμάτευση και Προσφυγικό- βρίσκονται σε οριακή φάση.

Η αναφορά στο Προσφυγικό δεν είναι τυχαία. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι φεύγει από τη θέση του ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.

Με ανακοίνωσή του έκανε έναν απολογισμό των 20 μηνών που έμεινε στη θέση, αφήνοντας αιχμές ότι «στη σημερινή συγκυρία κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων».

Η δήλωση του κ. Παπαϊωάννου είχε ως εξής.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κλείνει ένας κύκλος 20 μηνών. Με τους συνεργάτες μου αναλάβαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξάλειψη των διακρίσεων: νομοθετήσαμε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια, ενισχύσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσία, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και του ρατσισμού. Η θέσπιση ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των φυλακών και η επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης βρίσκονται στη Βουλή για ψήφιση.

» Δουλέψαμε για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι σχεδόν έτοιμο για δημόσια διαβούλευση. Ευχαριστώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο γιατί με τίμησε με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του. Ευχαριστώ ολόψυχα τους συνεργάτες μου, ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί τους. Εύχομαι ολόψυχα στον νέο υπουργό καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

» Κλείνω αυτόν τον κύκλο με τη βεβαιότητα πως στη σημερινή συγκυρία κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Όμως η προσπάθεια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι παρών».

Μαλλιά κουβάρια Ζουράρις – Λιάκος στο υπουργείο Παιδείας

Σε ένα άλλο υπουργείο με ανοιχτό… μέτωπο, αυτό της Παιδείας, πολυσυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες λόγω του τέως υπουργού Νίκου Φίλη, φαίνεται να τελειώνει άδοξα η συνεργασία του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, Αντώνη Λιάκου, αφού η σχέση του με τον νέο υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι βρίσκεται σε… κρίση διαρκείας.

Ο κ. Λιάκος φέρεται να δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αποχώρησης ή παραμονής. Η επιτροπή εθνικού διαλόγου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιάκος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του κ. Ζουράρι, λίγες ώρες μετά την υπουργοποίησή του. «Βάζεις έναν τέτοιο τύπο στο υπουργείο Παιδείας; Είμαστε καλά; Γρήγορα αποπομπή, πριν γίνει διεθνές θέμα» είχε γράψει στο facebook ο κ. Λιάκος απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη.

Επιπλέον, ο κ. Λιάκος σχολίασε (πάλι) στον λογαριασμό του στο facebook στο όσα συνέβησαν στην παράδοση- παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας:

«Μάθημα αξιοπρέπειας έδωσε σήμερα ο Νίκος Φίλης. Είχε δεχτεί πολλές επιθέσεις. Αήθεις. Όσοι γνώρισαν καλά τον Φίλη, κι εγώ τον γνώρισα από κοντά μόλις πριν από ένα χρόνο-όταν μου πρότεινε να αναλάβω την προεδρεία του Διαλόγου, διαπιστώνουν πως παρά τα εξ αντιθέτου θρυλούμενα, ο Φίλης α) έχει ιδεολογική ραχοκοκαλιά, β) είναι από τους λίγους διαβασμένους Έλληνες (γνωρίζει πρόσωπα, βιβλία και ιδέες όσο πολύ λίγοι –και κυρίως σε σύγκριση με τους προηγούμενους ΥΠΕΠΘ που επίσης γνώριζα ), γ) έχει γνώσεις θεολογίας που πηγαίνουν πολύ πέραν των όσων διαθέτουν πολλοί που νομίζουν ότι θρησκεύονται –ίσως και από πολλούς Δεσποτάδες, δ) είναι ανοιχτός σε ιδέες και πρόσωπα –και αποδείχτηκε με τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο Διάλογο, και τέλος είναι ευθύς: το ναι-ναι, το όχι-οχι. Η αποπομπή του φοβάμαι ότι θα αποδειχτεί τομή στην πορεία αυτής της κυβέρνησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου και τον νέο υφυπουργό Παιδείας έχει ιστορία… Πρόσφατα, ο κ. Ζουράρις απευθύνθηκε στον κ. Λιάκο υποστηρίζοντας ότι η μάχη του διαλόγου με την Παιδεία θα χαθεί καθώς υπάρχουν «βοσκηματώδεις» τύποι που υποστηρίζουν «αυτή την βροντερή ηλιθιότητα, το σκωρ, τη βρωμώδη επιστημονολογικά άποψη της ασυνέχειας των Ελλήνων. Όταν κάποιος μιλά για ελληνική ασυνέχεια – αυτό ξεκίνησε από κάποιους ηλίθιους Ευρωπαίους- πρέπει να μας εξηγήσει το πότε». Ο κ. Ζουράρις θύμισε ορισμένες λέξεις από την εποχή του Ομήρου «Θεός, θάλασσα και χέζω», ενώ είπε για τον κ. Λιάκο πως «την άποψη της συνέχειας θα την διαβάσει κάνεις στον Μίκη και τον Ρίτσο που κάποιοι τους αποκαλούν εθνικιστές».

Ο κύκλος των χαμένων γενικών γραμματέων

Υπενθυμίζεται ότι τρεις εβδομάδες πριν από τον ανασχηματισμό είχε υποβάλλει την παραίτησή της από τη θέση της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας η Δήμητρα Χαλικιά. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Χαλικιά είχε καταγγείλει ότι με ευθύνη της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου (η οποία παρέμεινε στη θέση της με τον ανασχηματισμό) πραγματοποιήθηκαν απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων ανέργων, μόνο σε μεγάλα ΚΕΚ, με τον παράλληλο αποκλεισμό των μικρότερων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μάλιστα είχε καυτηριάσει τότε την επιδημία παραιτήσεων των γενικών γραμματέων με το εξής σχόλιο: «Ο ένας μετά τον άλλον οι γενικοί γραμματείς καταγγέλλουν τους υπουργούς τους για αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων και η κυβέρνηση αντί να διαλευκάνει τις υποθέσεις, απλώς ζητά τις παραιτήσεις των καταγγελλόντων».

Στο κύμα παραιτήσεων γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών υπουργείων είχε προστεθεί αυτή του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος σε μια απεγνωσμένη δήλωση παραίτησης επικαλείτο την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά «με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού» αλλά και «ζητήματα προστασίας των προσφύγων».

Στο κείμενο της τρίτης -σε διάστημα επτά μηνών- παραίτησης Παπαδόπουλου αφενός αποτυπωνόταν ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που τοποθέτησε για να διαχειριστούν το πρόβλημα, αφετέρου εξηγούσε και τους λόγους που η διαχείριση αυτή οδήγησε στο αδιέξοδο, με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους στα νησιά και την ενδοχώρα.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε ήδη αποχωρήσει σε κλίμα αντεγκλήσεων πριν από σχεδόν δύο μήνες ένας ακόμη (από τους δύο) γενικός γραμματέας, ο Οδυσσέας Βουδούρης. Ο κ. Βουδούρης, όμως, είχε συνοδεύσει την παραίτησή του με οξύτατες καταγγελίες για κακοδιοίκηση, υπερ-κοστολογήσεις και φωτογραφικές διαδικασίες από την πλευρά του προϊσταμένου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα και του «προσωπικού του περιβάλλοντος».

Την τρίτη του παραίτηση είχε υποβάλει ο κ. Παπαδόπουλος στον Πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή από τις 26 Οκτωβρίου 2016. Τη δεύτερη είχε υποβάλλει στις 17 Ιουνίου στον Γιάννη Μουζάλα, ενώ η πρώτη είχε κατατεθεί από τις 20 Μαρτίου 2016 και πάλι στον Πρωθυπουργό.

Αλαλούμ και καραμπόλες αρμοδιοτήτων

Στο μεταξύ οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί περίμεναν και την Τρίτη αρμοδιότητες από Πρωθυπουργό και υπουργούς αντίστοιχα ώστε να «σηκώσουν» τα μανίκια.

Το ενδιαφέρον υπήρχε κυρίως στο υπουργείο Οικονομίας όπου ερώτημα είναι ποιες αρμοδιότητες θα πάρουν ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο πρώτος όπως φαίνεται και είναι φυσικό θα κρατήσει τις αρμοδιότητες για το ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για την ειδική γραμματεία που έχει την ευθύνη για τον αναπτυξιακό νόμο. Εν πολλοίς συνδέεται με το ΕΣΠΑ καθώς μέρος των πόρων του αναπτυξιακού προέρχεται από το ΕΣΠΑ. Επίσης ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τις στρατηγικές επενδύσεις και τη διοικητική δομή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΣΔΙΤ). Για τις μεγάλες επενδύσεις μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες και από τον πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, οποίος φαίνεται ότι κλειδώνει τη βιομηχανία. Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων θα ξεκαθαρίσει και το εύρος παρέμβασης και του νέου υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Υποδομών φαίνεται να διαμορφώνεται μια ισχυρή πλατφόρμα. Οι αρμοδιότητες είναι παραπλήσιες ενώ και οι πολιτικές συνάφειες Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη διαμορφώνουν ένα ισχυρό ενδοκυβερνητικό πόλο που μάλιστα θα ασχολείται με το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κομμάτι της οικονομίας. Στο υπ. Ενέργειας ο Γιώργος Σταθάκης ως «παλιός» αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο στο μοίρασμα της τράπουλας κι αναμένεται να κρατήσει όλες τις κομβικές αρμοδιότητες, πέρα από την ενέργεια, όπως τη χωροταξία.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος θέλησε να πάρει και τις αρμοδιότητες της οικονομικής διπλωματίας πέρα από τα ευρωπαϊκά και λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του το έδωσε ως αντάλλαγμα για τον «υποβιβασμό» του από υπουργό σε αναπληρωτή υπουργό. Παράλληλα ο Τέρενς Κουίκ κρατά το χαρτοφυλάκιο Απόδημου ελληνισμού που μέχρι πρότινος ανήκε στον υπουργό Νίκο Κοτζιά.

The post Λιάκος κατά Ζουράρι και… επιδημία παραιτήσεων γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
υπουργείο παιδείας, αλέξης τσίπρας, νέα, βουλη, facebook, υπεπθ, κεκ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ιουνίου, υπουργοι, σδιτ, τσιπρας, protagon, βιβλια, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, αλέξης τσίπρας, μιλα, λιακο, αναπληρωτες, θαλασσα, θεμα, κοντρα, νησια, σημερινη, τα νεα, υπουργείο παιδείας, υπεπθ, protagon, ανθρωπινα δικαιωματα, εβδομαδες, βρισκεται, δημητρα, γινει, διαστημα, δηλωση, δομη, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, εποχη, επτα, επιτυχια, ερχονται, εσωτερικων, ετοιμο, ευθυνη, ζευγαρια, ζητα, ιδεες, ιδιο, ηλιθιοτητα, υφυπουργος, θυμισε, κεκ, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κυκλος, κυρια, κλιμα, λειτουργια, λογο, μηνες, νικο, οδυσσεας, παιδια, συγκεντρωση, τεως, τιμη, τομη, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, υφυπουργοι, φυσικο, ωρες, δικαιωματα, ελληνικα, γνωσεις, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, λεξεις, πληροφοριες, protagon.gr, σωματα, σωματα ασφαλειας, θεματα, ξεκινησε
Αναζητήσεις
αρμοδιοτητες ζουραρη
Τυχαία Θέματα