Πόλεμος φραξιών στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων – Νέα επίθεση σε Θάνου

Ανοικτή σύγκρουση στους κόλπους των δικαστών έχουν προκαλέσει πλέον οι χειρισμοί με τη δικογραφία της Novartis και οι συνεχείς παρεμβάσεις στο θέμα από την προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου. Από νέα μαρκοσκελή ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή δήλωση πέντε μελών της εν λόγω

Ένωσης που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της υπόθεσης της Νovartis στους ανακριτές Διαφθοράς, προκύπτει ότι στο εσωτερικό της έχει ξεσπάσει και κλιμακώνεται μία σύγκρουση που προσιδιάζει (αν δεν ταυτίζεται) σε πολιτική αντιπαράθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Θάνου -σε μία από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της για το θέμα της Novartis- είχε καταγγείλει «παρασκηνιακές κινήσεις» από μερίδα δικαστών που ως στόχο έχουν να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς και να πάει σε εφέτη ανακριτή.

Σε δηλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Θάνου -επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχετική πρωτοβουλία δικαστικών- χαρακτήριζε μη νόμιμο «το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό, προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κυρία Θάνου για θεσμικά ανεπίτρεπτη παρέμβαση.

Η πλειοψηφία της ΕΔΕ επανέρχεται και υποστηρίζει ότι οι πέντε δικαστές που εξέδωσαν τη Δευτέρα ανακοίνωση υπέρ της παραμονής της δικογραφίας στους ανακριτές Διαφθοράς, αποτελούν «τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού», Βασιλικής Θάνου.

Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος, οι υπογράφοντες την ανακοίνωση της πλειοψηφίας δηλώνουν ότι γνωρίζουν από καιρό το ρόλο των πέντε συγκεκριμένων δικαστών οι οποίοι -όπως καταγγέλλουν- «σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους στράφηκαν άλλη μια φορά εναντίον της Ένωσης και των 3.000 δικαστών και εισαγγελέων». Παράλληλα τους καταλογίζουν ότι έλαβαν ανεπίτρεπτη -όπως την χαρακτηρίζουν- θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από ανακριτή διαφθοράς.

«Οι συνάδελφοί τους δεν εκπλήσσονται από τη στάση τους γιατί γνωρίζουν από καιρό το ρόλο τους. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ορισμένα περιστατικά», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που συνεχίζει με καταγγελία για ύπαρξη φράξιας εντός της Ενωσης που λετουργεί υπό τις εντολές της κυρίας Θάνου:

«Στην υπόθεση της Novartis λαμβάνουν ανεπίτρεπτα θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από ανακριτή διαφθοράς ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εκφράσουν άποψη προς τούτο.

Η Ένωση ποτέ δεν εξέφρασε ανάλογου περιεχομένου απόψεις αλλά αντίθετα σημείωσε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν σχετικά έχουν οι αρμόδιοι δικαστικοί σχηματισμοί. Τονίσαμε βέβαια ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα ή μη της σύγκλησης Ολομέλειας του Εφετείου για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.

Σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου».

Και τώρα, συνεχίζουν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στην ΕΔΕ, οι δικαστές αυτοί, «έχουν την αναίδεια να κατηγορούν το Ενωτικό προεδρείο της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας ότι ‘εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης’.

«Τους προτρέπουμε κατ’ αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της πλειοψηφίας της ΕΔΕ, βάλλοντας εμμέσως κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της ΕΔΕ που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι:

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος

Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας

Αγγελική Δεμέστιχα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου

Ευστάθιος Βεργώνης, Β’ Αντιπρόεδρος

Δημήτριος Φούκας, Αν.Γενικός Γραμματέας

Ακριβή Ερμίδου, Αν. Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών

Βαρβάρα Πάπαρη, Μέλος.

The post Πόλεμος φραξιών στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων – Νέα επίθεση σε Θάνου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα