Πέθανε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης

13:27 6/5/2017 - Πηγή: Protagon

Eνας από τους πoλυγραφότερους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Είχε γεννηθεί στη Γαστούνη το 1922 και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο London School of Εconomics και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο οποίο αναγορεύτηκε

και διδάκτορας.

Στη συνέχεια, υπήρξε καθηγητής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας (1957-63), του Πολυτεχνείου και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας (1971-73), τακτικός καθηγητής οικονομικής στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι και επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ.

Στην Ελλάδα, διετέλεσε αναπληρωτής γενικός επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1962-64), υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1963), διοικητής της Αγροτικής μετά τη Μεταπολίτευση (1974) και διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Αρθρα του οικονομικού περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δημοσίευσε και πάνω από 15 συγγράμματα.

Ηταν, τέλος, στο παρελθόν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση. «Ηταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας», σημειώνει απευθύνοντας στους οικείους του τα ειλικρινή συλλυπητήριά του.

The post Πέθανε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα