Πενήντα άρθρα θέλει να αλλάξει η ΝΔ στο Σύνταγμα

Μια πρόταση για ευρεία αναθεώρηση του Συντάγματος θα καταθέσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, κατά την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει αλλαγές σε περισσότερα από 50 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος, διπλάσια από τα 23 τα οποία περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία,

σημειώνουν πηγές από το κόμμα, εστιάζει σε διαφορετικά σημεία του Συντάγματος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ – μόλις δέκα είναι τα άρθρα στα οποία τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι χρήζουν αναθεώρησης χωρίς να υπάρχει επιμέρους συμφωνία.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης που θα τοποθετηθεί σήμερα (όπως θα πράξουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί) θα ζητήσει εκ νέου από τον ΣΥΡΙΖΑ την από κοινού ψήφιση άρθρων προς αναθεώρηση, η οποία άλλωστε θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή.

Η επιτροπή Αναθεώρησης που θα συστήσει η Βουλή θα καθορίσει ποια θα είναι τα άρθρα που θα καταστούν αναθεωρητέα. Η σχετικά απόφαση θα γίνει με δύο ψηφοφορίες, με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Για όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (δηλαδή από 180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει το περιεχόμενο με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Κυβέρνηση και ΝΔ διαφωνούν για τη διάρκεια εργασιών της επιτροπής, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί ταχύτερες διαδικασίες και ολοκλήρωση της διαδικασίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αντιθέτως από την πλευρά της ΝΔ επισημαίνουν ότι οι επιτροπές στις προηγούμενες αναθεωρήσεις συνεδρίαζαν για πάνω από έξι μήνες, ενώ έπαιρναν και παρατάσεις.

Από τη ΝΔ θα συμμετάσχουν στην επιτροπή Αναθεώρησης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Νίκη Κεραμέως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Τασούλας, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Κώστας Τσιάρας και η Κωστής Χατζηδάκης. Γενικός εισηγητής του κόμματος θα είναι ο Κώστας Τασούλας.

The post Πενήντα άρθρα θέλει να αλλάξει η ΝΔ στο Σύνταγμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα