Παρέμβαση Ολάντ κατά του φαινομένου του λαϊκισμού με το βλέμμα στο… 2022

Στον χορό των πολεμίων του λαϊκισμού – και όσων ανησυχούν από την άνοδό του – μπήκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε παρέμβασή του, προειδοποίησε για τους κινδύνους στις δημοκρατίες.

«Είμαστε σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη για την δημοκρατία», εξαιτίας του λαϊκιστικού κύματος, είπε σε εκδήλωση στη Ρεν της βορειοδυτικής Γαλλίας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για τις προσωπικότητες που αγκαλιάζουν τις φιλοδοξίες

ενός λαού».

Η περιοδεία του Ολάντ για την προώθηση του βιβλίου του πήγε πολύ καλά. Τόσο καλά μάλιστα που έβαλε στον πρώην πρόεδρο σκέψεις να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Είναι ίσως νωρίς ακόμη, αλλά τα απογοητευτικά ποσοστά δημοφιλίας του Εμανουέλ Μακρόν είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας. Ούτε βέβαια ο Ολάντ ο οποίος δεν τόλμησε καν να είναι υποψήφιος το 2017.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε ακόμη στην περίπτωση του πρόσφατα εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ίδια η Γαλλία δεν είναι προστατευμένη έναντι του φαινομένου, προειδοποίησε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ, Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εκμεταλλευτούν το φαινόμενο και να φτάσουν έτσι σε ανώτατα αξιώματα.

«Ποτέ δεν πρέπει να νομίζουμε ότι η δημοκρατία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε. «Ποιον θα το έλεγε ότι ένας αμερικανός δισεκατομμυριούχος που δεν είχε ασκήσει ποτέ την παραμικρή δημόσια λειτουργία, δεν είχε την παραμικρή εντολή στο Κογκρέσο, θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ;» ρώτησε.

Οι θεσμοί μας δεν μας παρέχουν ανοσία απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα, προειδοποίησε το κοινό του, όπως μεταδίδει η Liberation.

The post Παρέμβαση Ολάντ κατά του φαινομένου του λαϊκισμού με το βλέμμα στο… 2022 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα