Αβραμόπουλος: Παράταση για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της, αν και θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις στα μέλη της που τους δέχονται, αναφέρουν διπλωμάτες.

Το πρόγραμμα, που είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, τερματίζεται στις 26 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει εκπληρώσει τον αρχικό του στόχο για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που είχαν φτάσει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, τις αρχικές χώρες

υποδοχής.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν μετακινηθεί μόλις 27.695 πρόσφυγες και αυτό χωρίς να συμμετέχουν όλες οι χώρες: η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν δηλώσει ότι θα απέχουν προκαλώντας την οργή της ΕΕ παρά το υποχρεωτικό του προγράμματος.

Σε δηλώσεις του, ο Επίτροπος της ΕΕ για το Μεταναστευτικό Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πάντως ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν θα σταματήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου: «Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, είναι διαρκές πρόγραμμα», δήλωσε όπως γράφει σχετικά το Politico.

Το ζήτημα είναι πλέον τι θα γίνει μετά την ημερομηνία τερματισμού για όσους πρόσφυγες φτάσουν στην ΕΕ από εδώ και πέρα – και πλέον, πέρα από την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι και η Ισπανία στις χώρες εισόδου.

Υπάρχουν συζητήσεις για ένα νέο μόνιμο μηχανισμό που θα ανανεώσει τους κανόνες του Δουβλίνου, οι οποίοι ορίζουν ότι η αίτηση του πρόσφυγα γίνεται στη χώρα εισόδου. Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει κάπου, αν και υπάρχει ένας σχεδιασμός να υποστηριχτούν οι χώρες εγκατάστασης, χωρίς αυτό να εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα.

Οι 27 χώρες-μέλη έχουν ενημερωθεί από την Κομισιόν και δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Μπροστά στους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην ΕΕ, η Κομισιόν υιοθέτησε το σχέδιο των μετεγκαταστάσεων σαν προσωρινό σχέδιο ανάγκης, όχι χωρίς τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο κατά της απόφασης, αλλά έχασαν.

The post Αβραμόπουλος: Παράταση για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα