O Tσίπρας ξορκίζει τον… Σαρωνικό με υποσχέσεις για κοινωνικό μέρισμα

Με πολιορκητικό κριό τη δέσμευση περί διανομής κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στους καταστροφολόγους και τις «Κασσάνδρες» που όπως είπε, μέρα με τη μέρα χάνουν σε αξιοπιστία.

Μιλώντας αργά και χωρίς νεύρο – σε αντίθεση με ανάλογες περιστάσεις κατά το παρελθόν- ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ενώπιον των υπουργών του την υπόσχεση ότι όπως και περύσι, η κυβέρνησή του θα είναι σε θέση να δώσει ξανά κοινωνικό

μέρισμα.

«Για μία ακόμη χρονιά, θα απογοητεύσουμε τους καταστροφολόγους για την ελληνική οικονομία, που πέρυσι μιλούσαν για ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2017 και φέτος για νέα μέτρα. Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα», υποστήριξε. «Ας τους αφήσουμε να εκτίθενται και να μιλούν με οκτάστηλα για νέα μέτρα το 2018, όπως πέρυσι μιλούσαν για κόφτη», γιατί «υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπερνάς, η προκατειλημμένη προπαγάνδα γυρνά μπούμεραγκ», είπε στους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός και τους κάλεσε να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πατήμα σε όποιον, πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να αλλάξει σταδιακά, πέρα από το επίπεδο των δεικτών που έχουν τη σημασία τους, την πραγματική εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας «και για να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή, πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που την καθυστερούν ή την υπονομεύουν».

Στη συνέχεια της εισήγησής του προς το υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη -χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει- με αφορμή όσα ανέφερε κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

«Από μαύρο πρόβατο και αναξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα γίνεται ξανά ισότιμος και υπολογίσιμος παίκτης στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Γνωρίζουμε καλά, ότι η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους διότι δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους… το σχέδιο ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που συμμετείχε στις κυβερνήσεις ως το 2014 κρύβοντας το αντικοινωνικό του μένος, πίσω απ’τους δανειστές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσίπρα που ακολούθως επιτέθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο εκλεκτός του μπλοκ της συντήρησης, ρίχνει το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα ‘μνημόνιο, μετά το μνημόνιο’, ελληνικής ιδιοκτησίας. Ένα σχέδιο που διανθίζεται με μια αντικοινωνική ρητορική, όπως το μνημειώδες, ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση». Και αυτά, σημείωσε, «σε μια περίοδο έκρηξης των ανισοτήτων που έχουν οδηγήσει σε νέους κοινων. αγώνες σε κάθε γωνιά της γης, για την υπεράσπιση δικαιωμάτων λατακτήσεων που κερδήθηκαν ενάντια στη δήθεν φυσική νομοτέλεια, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

«Πρόσκαιρες εντυπώσεις» από την καταστροφή στον Σαρωνικό

Στην αρχή της εισήγησής του στο υπουργικό ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε αίσθημα ανησυχίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων.

Στο θέμα αυτό, σημείωσε, δεν θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Απέδωσε μάλιστα τις πρόσκαιρες αυτές εντυπώσεις στον «επικοινωνιακό οίστρο» των μέσων, ενημέρωσης που πολλές φορές -όπως ανερυθρίαστα είπε- παρασύρει και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη στις τοποθετήσεις τους για το θέμα. Αλήθεια όμως ποιες είναι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις, όταν εξαιτίας της ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού η πετρελαιοκηλίδα έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Εξ ου και η πομπώδης παρατήρηση του Πρωθυπουργού ότι «απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς και διακίνησης των υγρών καυσίμων στη θάλασσα».

ΝΔ: «Οι πολίτες δεν ακούν τον κ. Τσίπρα»

Στη γενικότερη εικόνα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός κατά την εμφάνισή του στο υπουργικό συμβούλιο, στάθηκε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για θλιβερό θέαμα.

«Ο κ. Τσίπρας σκυμμένος, μουντός, αδύναμος και κουρασμένος. Οι πολίτες δεν τον ακούν, οι υπουργοί του δεν τον πιστεύουν. Φιλότιμο για τις ευθύνες τους δεν διαθέτουν. Το θέαμα θλιβερό. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ποτάμι: Από αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής τώρα τον ενοχλούν τα ΜΜΕ

«Για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, το πρόβλημα για τον κ.Τσίπρα είναι ο επικοινωνιακός οίστρος των ΜΜΕ και όχι η ανικανότητα της κυβέρνησής του», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι. «Ενώ ως αντιπολίτευση θα πρωταγωνιστούσε σε ακτιβισμό, τώρα τον ενοχλεί η δημοσιότητα και θέλει να περάσει το θέμα στα «ψιλά». Όσο για τις επιτυχίες που βλέπει σε όλους τους τομείς δεν είναι ανάγκη να τις απαριθμεί. Τις ζουν καθημερινά οι Έλληνες», αναφέρει ειρωνικά το Ποτάμι για όσα είπε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

The post O Tσίπρας ξορκίζει τον… Σαρωνικό με υποσχέσεις για κοινωνικό μέρισμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
κοινονικο μερισμα στο τελος του 17 υποσχεθηκε η κυρερνηση;
Τυχαία Θέματα