Πάνω από 250 οι νεκροί στην Κολομβία μετά την κατολίσθηση

15:00 2/4/2017 - Πηγή: Protagon

Δρόμοι γεμάτοι λάσπες και ερείπια, κατεδαφισμένα σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, άνθρωποι να διασχίζουν με σκοινιά ποτάμια με λασπόνερα, αναζητώντας επιζήσαντες ή νεκρούς κάτω από τα χαλάσματα.

Η τεράστια κατολίσθηση λάσπης που έπληξε την πόλη Μοκόα της επαρχίας Πουτουμάγιο τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει αφήσει πίσω της μία τραγωδία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κολομβιανού στρατού, 254 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 400 άτομα έχουν τραυματιστεί. Εν τω μεταξύ, οι αγνοούμενοι αγγίζουν τους 200.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας (τέταρτος από αριστερά) επισκέφθηκε μία από τις
συνοικίες που πλημμύρισε λόγω της κατολίσθησης (Cesar Carrion/Colombian Presidency/Handout via Reuters)

«Αυτός είναι ένας αριθμός που προκαλεί τεράστια θλίψη», είπε για τους νεκρούς ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RCN. Το απόγευμα του Σαββάτου ο ίδιος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσε, με ραγισμένη την καρδιά, ότι «θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και στην κατολίσθηση που σάρωσε δεκαεπτά συνοικίες της πόλης η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και το Περού. Τρεις από τις συνοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ στις υπόλοιπες προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Πάνω από 1.100 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν κληθεί στις συνοικίες για να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους.

Ενας άνδρας αναζητεί προσωπικά αντικείμενα κάτω από τα χαλάσματα, μέσα στις λάσπες (REUTERS/Jaime Saldarriaga)

Ο συνδυασμός σφοδρών βροχοπτώσεων, με το ορεινό τοπίο και τις πολύ φτωχές κατασκευές κάνουν τις κατολισθήσεις στη χώρα ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Η πιο «φονική» κατολίσθηση στη χώρα σημειώθηκε το 1985, στο Αρμέρο στην επαρχία της Τολίμα, αφήνοντας πίσω της πάνω από 20.000 νεκρούς…

The post Πάνω από 250 οι νεκροί στην Κολομβία μετά την κατολίσθηση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα