Επίθεση με πυραύλους σε αεροδρόμιο της Συρίας

19:39 8/4/2018 - Πηγή: Protagon

Oι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν κατηγορηματικά ότι έκαναν πυραυλική επίθεση στην αεροπορική βάση Τίγιας, στη Συρία.Το αεροδρόμιο επλήγη με πυραύλους και αρχικά ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρησης απέδωσε την επίθεση στις ΗΠΑ. Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί απειλές από την πλευρά της Ουάσιγκτον, μετά τις πληροφορίες για επίθεση με χημικά στην Ντούμα. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι πύραυλοι να προέρχονται από το Ισραήλ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, Γαλλία και ΗΠΑ

ανακοίνωσαν το τηλεφώνημα ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα». Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο περί «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα.

Οι εικόνες των αμάχων με εμφανή προβλήματα δύσπνοιας και αυτές που έχασαν την ζωή τους από τον –για την ώρα – άγνωστο χημικό παράγοντα (πιθανόν χλώριο ή σαρίν) κινητοποίησαν τη Δύση που όχι μόνο καταδικάζει αλλά και αναγγέλλει επέμβαση.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 70 (οι αντάρτες ανεβάζουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό) ενώ και αυτός όσων αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ξεπερνούσε τους 50. Αναφορές μιλούν για μία ή δύο βόμβες με χημικά που έπληξαν ένα νοσοκομείο και ένα κοντινό κτίριο.

Θύματα της επίθεσης στην Ντούμα στοιβαγμένα πρόχειρα σε νοσοκομείο (EPA/EMAD ALDIN)Ενα αγόρι τραυματισμένο μετά την επίθεση στην Ντούμα (EPA/EMAD ALDIN)

Eνας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Τραμπ δήλωσε την Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στην επίθεση με χημικά. «Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξή του στο ABC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε από το Twitter ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για την φονική επίθεση με χημικά ενώ κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το… «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

Many dead, including women and children, in mindless CHEMICAL attack in Syria. Area of atrocity is in lockdown and encircled by Syrian Army, making it completely inaccessible to outside world. President Putin, Russia and Iran are responsible for backing Animal Assad. Big price…

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 8, 2018

….to pay. Open area immediately for medical help and verification. Another humanitarian disaster for no reason whatsoever. SICK!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 8, 2018

Η επίθεση του Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν -μάλλον ασυνήθιστη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ- γίνεται την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς.

Οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, προειδοποιεί η Μόσχα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στη Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Το Σάββατο και αφού έγινε γνωστή η επίθεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι αναφορές για πολλά θύματα στην Ντούμα είναι «τρομακτικές» και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

The post Επίθεση με πυραύλους σε αεροδρόμιο της Συρίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα