Οι τρομοκράτες είχαν στόχο τα πυρηνικά του Βελγίου

Δύο 24ωρα μετά τη δολοφονική επίθεση στο Βέλγιο, οι Αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της επιχείρησης, ενώ η ΕΕ αναζητεί νέους τρόπους για να αμυνθεί σε μελλοντικά χτυπήματα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό, όμως, που προκαλεί σοκ είναι οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες που χτύπησαν τις Βρυξέλλες είχαν

στην πραγματικότητα ακόμα πιο φρικτά σχέδια.

Οπως αποκαλύπτει η βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα Derniere Heure και αναμεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ. Στην πραγματικότητα τα σχέδια τους ήταν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Μάλιστα, κατά τις έρευνες των αρχών βρέθηκε βίντεο στο οποίο οι τρομοκράτες κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών.

Κατά τα λοιπά, αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν αναγνωριστεί τα δύο αδέλφια Χαλίντ και Ιμπραήμ ελ-Μπακράουι ως δύο από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης. Αμφότεροι λειτούργησαν ως καμικάζι αυτοκτονίας στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αντιστοίχως. Η αστυνομία τους αναζητούσε εδώ και καιρό, καθώς είχε διαπιστωθεί πως είχαν σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο Ναζίμ Λααχράουι έχει αρχικά ταυτοποιηθεί ως ο δεύτερος βομβιστής στο αεροδρόμιο, όπως αναφέρουν γαλλικά και βελγικά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι Αρχές ακόμη δεν το έχουν επιβεβαιώσει. Επίσης, αποδείχθηκε λανθασμένη και η πληροφορία ότι συνελήφθη.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληροφορία για την ταυτότητα ενός τρίτου άνδρα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Οι Αρχές αναφέρουν ότι κατάφερε να διαφύγει όταν η βόμβα που έφερε πάνω τους δεν κατάφερε να ενεργοποιηθεί. Ως εκ τούτου η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσει.

Δείτε όλες τις εξελίξεις του διημέρου από το μακελειό στις Βρυξέλλες

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημειώνει ότι μαζί με τον Χαλίντ ελ-Μπαρκράουι υπήρχε και ένας δεύτερος άνδρας που κουβαλούσε μια μεγάλη τσάντα. Η φιγούρα του καταγράφηκε από τις κάμερες του μετρό στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά και σε δεύτερο βομβιστή στο μετρό, κάτι που όμως ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Τουρκία είχε συλλάβει τον Ιμπραήμ ελ-Μπακράουι και τον είχε απελάσει στην Ολλανδία το καλοκαίρι του 2015 και είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο ότι είναι ύποπτος για τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Χαμίντ ελ-Μπακράουι (αριστερά), ο Ναζίμ Λααχράουι (στο κέντρο) και ο Ιμπραήμ ελ-Μπακράουι (δεξιά)

Ο αριθμός των θυμάτων από τις δύο τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με επίσημες πηγές είναι: 31 νεκροί και 300 τραυματίες. Από αυτούς, οι 150 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι 61 βρίσκονται στην εντατική. Επίσης, υπάρχουν ακόμη τέσσερις τραυματίες που δεν επιβεβαιώνεται η ταυτότητά τους.

Επισήμως, οι Αρχές έχουν δώσει τα ονόματα μόνο τριών ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθαναν. Είναι οι: Αντέλμα Ταπία Ρουίς, Λέοποντ Χέχτ και Ολιβερ Ντελεσπές.

Το Βέλγιο γνώριζε

Επίσης, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο για την ανετοιμότητα των βελγικών Αρχών να προβλέψουν και να προλάβουν την επίθεση στις Βρυξέλλες, έρχεται δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz να υποστηρίξει ότι οι αρχές της χώρας καθώς και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες είτε στο αεροδρόμιο είτε στο μετρό (είτε και στα δύο, όπως αποδείχθηκε τελικά). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη βελγική πρωτεύουσα, οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν την απαραίτητη βαρύτητα στις πληροφορίες που είχαν και αδιαφόρησαν απέναντι στην έγκαιρη και λεπτομερή ενημέρωση που είχαν.

Εκτακτη σύσκεψη της ΕΕ

Η ΕΕ σε μια προσπάθεια να οργανωθεί ακόμη περισσότερο απέναντι στα εντεινόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας των χωρών της Ενωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Την έκτακτη συνεδρίαση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας, ζήτησε το Βέλγιο.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέ Βαλς ζήτησε την έγκριση της οδηγίας προς της αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με την οποία να είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τα ονόματα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία των επιβατών τους στις χώρες της ΕΕ.

Γιούνκερ: «Οι τρομοκράτες πέρασαν από τα σχολεία μας»

«Φαίνεται ως εάν η τρομοκρατία, η οποία μας χτυπά σήμερα, να ήταν εισαγόμενη, αλλά εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις πράξεις γεννήθηκαν στην πραγματικότητα εδώ, συχνά μάλιστα και οι γονείς τους. Πέρασαν από τα σχολεία μας και έλαβαν ενεργά μέρος στην κοινωνική μας ζωή. Δίνουν την εντύπωση μόνο ότι έρχονται από αλλού, ενώ είναι από δω» είπε o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική «El País», τη βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro» και τις ελβετικές «La Tribune de Genève» und «Der Tagesanzeiger».

Στο ερώτημα αν έχει αποτύχει η ενσωμάτωσή τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει μια μονοσήμαντη απάντηση και δεν θέλει να προσχωρήσει στην άποψη η οποία θέλει να τα εξηγήσει όλα με τη θρησκεία ή με την αποτυχημένη (πολιτική) ενσωμάτωσής τους.

Πάντως «καμιά από τις χώρες μας δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής στο θέμα της ενσωμάτωσης. Αυτή η ευθύνη είναι δική μας και ευθύνη όσων αντιστέκονται συνεχώς στις εθνικές προσπάθειες και αρνούνται να ενσωματώσουν εκείνους, οι οποίοι προέρχονται μεν από αλλού, αλλά βρίσκονται από μακρού σε μας. Πρόκειται για μια διαμάχη δύο πλευρών στα ζητήματα ενσωμάτωσης».

Τέλος, το γαλλικό κανάλι RTBF μεταδίδει ότι η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα σε ένα κομπιούτερ, πιθανότατα γραμμένο από τον Ιμπραήμ ελ-Μπακράουι. Σε αυτό αναφέρεται ένας άνδρας με το όνομα Μοχάμεντ Μπακαλί. Ο Μπακαλί είχε συλληφθεί το Νοέμβριο. Σε ένα σημείο του κειμένου ο Ελ-Μπακραουί γράφει: «Αν πάθω ό,τι και αυτός θα καταλήξω στη φυλακή σε διπλανό κελί από αυτόν». Οι Αρχές υποθέτουν πως ο Ελ-Μπακράουι αναφέρεται στον Μπακαλί και όχι στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

The post Οι τρομοκράτες είχαν στόχο τα πυρηνικά του Βελγίου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα