Οι «φίλοι του Πούτιν», η Κύπρος και τα άφαντα δισεκατομμύρια #3

#3. Τα δάνεια της offshore προς την κυπριακή εταιρεία

Το δάνειο των 103 εκατομμυρίων δεν ήταν το μοναδικό ανάμεσα στην Sandalwood και την κυπριακή Horwich. Τον Αύγουστο του 2007, η Sandalwood εμφανίζεται να χορηγεί πάνω από 770 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 31 εκατομμύρια δολάρια τότε) προς την Horwich με 8,6% επιτόκιο και αποπληρωμήσε τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο η Horwich εμφανίζεται να χορηγεί δάνειο 680 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 27,2 εκατομμύρια δολάρια) στην Shepton Holdings Limited με έδρα την Κύπρο

και διεύθυνση ακριβώς ίδια με αυτή της Horwich. To ετήσιο επιτόκιο δανεισμού ήταν 11,5% ενώ ο χρόνος αποπληρωμής ήταν τρεις μήνες. Στην Shepton υπήρχε κοινό πρόσωπο με την Horwich. Σε άλλα έγγραφα του 2011 αποκαλύπτεται ότι έχει δοθεί και δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την Sandalwood προς την Horwich..

Η Sandalwood λειτουργούσε επίσης ως κρίκος στην αλυσίδα των εναλλαγών δανείων μεταξύ offshore. Εκχώρησε τα δικαιώματα επί των τόκων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες, εκ των οποίων μία ανήκε στον Ρολντούγκιν που κατέβαλε 1 δολάριο για να αποκτήσει δικαιώματα σε τόκους 8 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τις συμφωνίες εκχώρησης της Sandalwood και ένα δάνειο από την RCB προς την Sandalwood ανέφεραν ότι τα έγγραφα προκαλούν αρκετά ερωτηματικά και ότι δεν φαίνεται να βγάζουν «οικονομικό νόημα».

Στη Λεμεσό βρισκόταν η έδρα της Horwich κατά την περίοδο των συναλλαγών

Σε συμφωνητικό της Sandalwood τον Φεβρουάριο του 2011 εμφανίζεται ότι πωλεί τα δικαιώματα εσόδων από τους τόκους του δανείου των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει χορηγήσει στην Horwich. Τα δικαιώματα πωλούνται και πάλι σε offshore όπου εμφανίζεται πρόσωπο συνδεόμενο με τον Πούτιν για ένα δολάριο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάνειο της Sandalwood προς την Horwich είχε ετήσιο επιτόκιο 4%, δηλαδή απέφερε έσοδα της τάξεως των 8 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, ενώ το περιθώριο αποπληρωμής του δανείου έφτανε έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

Και πάλι σε συμφωνητικό της Sandalwood τον Φεβρουάριο του 2011 τα δικαιώματα άλλου δανείου ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε χορηγήσει προς την Horwich εμφανίζονται να πωλούνται σε offshore συμφερόντων του δικτύου Πούτιν. Το επιτόκιο ήταν 4% και η τελική ημερομηνία αποπληρωμής ορίστηκε για Φεβρουάριο του 2016. Και πάλι το τίμημα για την εκχώρηση των δικαιωμάτων ήταν ένα δολάριο: έτσι με το συγκεκριμένο συμφωνητικό ελήφθησαν έσοδα από τους τόκους περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Στην ίδια περίοδο τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και για ακόμα 11 εκατομμύρια δολάρια, στα πλαίσια άλλου δανείου από την Sandalwood προς την Horwich, τα δικαιώματα του οποίου παραχωρήθηκαν σε offshore και πάλι για ένα δολάριο. Και πάλι το επιτόκιο ήταν 4%. Συνολικά για τρία δάνεια, μέλη του «Δικτύου Πούτιν» με 3 δολάρια απέκτησαν το δικαίωμα να εισπράττουν από την Horwich τόκους ύψους σχεδόν 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Από τα αρχεία που τηρούνται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη στην Κύπρο φαίνεται ότι η Horwich ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006 λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν οι δανειοδοτήσεις από την Sandalwood. Στη «λίστα παλαιών και νέων μετόχων» της Horwich εμφανίζεται ένας κύπριος δικηγόρος, και μία εταιρεία στην οποία εμφανίζεται ως διευθυντής ο κύπριος δικηγόρος. Η εν λόγω εταιρεία έχει ίδια διεύθυνση με την Horwich και το γραφείο του κύπριου δικηγόρου.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια:Οι πρωταγωνιστές του δικτύου και ο ρόλος της Κύπρου→

The post Οι «φίλοι του Πούτιν», η Κύπρος και τα άφαντα δισεκατομμύρια #3 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα