Οι άλλες υπερδυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη του Internet

Αν κρίνουμε κάθε χώρα με βάση το πόσες ηλεκτρονικές σελίδες χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές εθνικές καταλήξεις τους, όπως για παράδειγμα, την .gr για την Ελλάδα ή την .ca για τον Καναδά ή την .in για την Ινδία, τότε οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με την Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Κίνα και όχι μόνο.

Η εταιρεία Nominet, ο επίσημος καταχωρητής για το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε έναν

παγκόσμιο χάρτη που δείχνει την πυκνότητα χρήσης των εθνικών καταλήξεων Διαδικτύου ανά χώρα. Για παράδειγμα η γαλλική έκδοση της Google είναι η google.fr, οπότε μετράει ως γαλλική ηλεκτρονική σελίδα.

Ο Κέλεν Μπεκ στο mashable αναρωτιέται τι είναι αυτό το μυστηριώδες νησί, ανατολικά της Ασίας και της Αυστραλίας. Το νησί ονομάζεται Τοκελάου και ανήκει στην ζώνη επιρροής της Νέας Ζηλανδίας από το 1926 – έχει έκταση μόλις 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά μετράει περισσότερες από 30 εκατομμύρια καταχωρήσεις ονομάτων ηλεκτρονικών σελίδων.

Αυτό προξενεί στον Κέλεν Μπεκ περισσότερα ερωτήματα. Οπως για παράδειγμα πως γίνεται μία τόσο μικρή «χώρα», να ξεπερνάει την εθνική κατάληξη των ΗΠΑ; Αυτό συμβαίνει επειδή η υπεύθυνη εταιρεία για τις καταχωρήσεις με την ονομασία του νησιού, .tk, παρέχει την κατάληξη, δωρεάν εδώ και 16 χρόνια. Από το 2000, η ολλανδική εταιρεία Freenom επιστρέφει με αυτόν τον τρόπο στους 1.400 κατοίκους του νησιού, χρήματα που προέρχονται από την διαφήμιση. Επίσης προσφέρει καταλήξεις για το Μάλι (.ml), την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (.cf), τη Γκάμπια (.ga), και την Ισημερινή Γουινέα (.gq) με το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο.

Αυτό εξηγεί γιατί η κατάληξη .tk είναι τόσο πολυπληθής αλλά γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα στον Κέλεν Μπεκ. Τι γίνεται με την Αμερική; Παρόλο που η κατάληξη .com έχει σχετιστεί με τις ΗΠΑ, και έχει 123 εκατομμύρια καταχωρήσεις, η επίσημη εθνική κατάληξη είναι η .us, και δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία καταχώρησης, Neustar, η κατάληξη .us δημιουργήθηκε το 1985 αλλά έγινε διαθέσιμη μόλις το 2002 σε κυβερνητικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες προτιμούν την κατάληξη .gov (government/κυβέρνηση) αντί της .us. Φυσικά, η κατάληξη .com δεν βρίσκεται στον χάρτη καθώς δεν ανήκει σε κάποια χώρα.

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι διευθύνσεις που έχουν μη λατινικούς χαρακτήρες, άσχετα με την κατάληξή τους. Οι χώρες που χρησιμοποιούν το δικό τους αλφάβητο έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2010 για να έχουν διευθύνσεις στις μητρικές τους γλώσσες, σύμφωνα με το BBC.

The post Οι άλλες υπερδυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη του Internet appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα