«Οχι» Μητσοτάκη σε άτυπη ενημέρωση από Καμμένο για Αιγαίο – ελληνοτουρκικά

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία άτυπη ενημερωτική συνάντηση που αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο».

Αυτό ξεκαθάριζαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ήδη -και υπό τη σκιά των τελευταίων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το θέμα. Στην Πειραιώς ζητούν να γίνει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής κεκλεισμένων

των θυρών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Σε σύκσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν και για το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα – Γιλντιρίμ, όπως αυτό διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του κάτι αυτονόητο: ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά», σχολίαζαν πηγές της Πειραιώς χωρίς ωστόσο να μειώνουν τη σημασία της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στο Μόναχο, όπου θα μετάσχει στο Munich Security Conference (Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου), όπου σ ύμφωνα με συνεργάτες του, θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία «να αναδείξει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις».

Ήδη πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, με παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου – κρατών-μελών της ΕΕ.

Το παρών στη διάσκεψη θα δώσει και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, ζήτησε να ενημερώσει στη Γερμανία τον Κυριάκο Μητσοτάκη (με την ευκαιρία της κοινής τους παρουσίας στο Μόναχο).

Από πηγές της ΝΔ διευκρινίστηκε ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να έχει οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Καμμένο, δεδομένου όπως σημείωναν, ότι ο υπουργός Αμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνει για οποιοδήποτε θέμα κρίνει αναγκαίο, τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος.

Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την «εθνικά υπεύθυνη» στάση που τηρεί το κόμμα του, έναντι της ενδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η @neademokratia έχει μια υπεύθυνη, σοβαρή στάση στα Εθνικά Θέματα ενώ ο #ΣΥΡΙΖΑ τα χρησιμοποιεί για εσωτερική κατανάλωση.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τον #skai σε μια συζήτηση για #Ίμια και #Σκοπιανό αλλά & για τα…θετικά της επίσκεψης Ερντογάν, όπως έλεγε ο κ. Κοτζιάς. pic.twitter.com/AKiwqw8VM1

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) February 14, 2018

«Κάθε χώρα διέπεται από ισχύ και συμφέρον. Όσο εκχωρείς κυριαρχικά σου δικαιώματα και υποχωρείς -και το κάνει ο κ. Τσίπρας γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα κι η εσωτερική πολιτική σκηνή- τόσο οι απέναντι αποθρασύνονται. Το κάνει για τα Σκόπια, το κάνει για τα Ίμια, το κάνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΑΟΖ της Κύπρου, το κάνει για τους τσάμηδες, που ξαφνικά εγείρουν αξιώσεις από την Ελλάδα», παρατήρησε ο κ. Κικίλιας και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι όπως χρησιμοποιεί όλα τα πολιτικά εργαλεία προς χάριν της εσωτερικής του ισορροπίας, κάνει το ίδιο και στα εθνικά θέματα.

«Πριν από ένα μήνα, ο κ. Κοτζιάς έδειχνε με το δάχτυλο τους πολιτικούς αντιπάλους και θριαμβολογούσε για την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη… μας έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολυδιάστατη και πολυσύνθετη εξωτερική πολιτική κι έχει επιτυχίες. Τώρα τι έχει να πει που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, λέει ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος; Κι εμείς απαντήσαμε, ότι οι Τούρκοι δεν ξέρουν γεωγραφία! Οι Τούρκοι μας είπαν ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και οι κύριοι της κυβέρνησης, απάντησαν δια του υπουργείου Εξωτερικών, ότι οι Τούρκοι δεν ξέρουν γεωγραφία. Αυτή είναι σοβαρή, στιβαρή εθνική πολιτική;», διερωτήθηκε ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι οι γκρίζες περιοχές του Αιγαίου πολλαπλασιάζονται η μία μετά την άλλη, με την ενδοτική πολιτική «του δε μιλάω και δεν διεκδικώ τα δικαιώματά μου».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σχολίασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «ακόμα και σε ένα εθνικό θέμα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ακροδεξιό και με μια έννοια επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Και βεβαίως δεν λέει ποτέ τι πρέπει να γίνει». Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας τόνισε πως «είναι ανάγκη να σταθούμε εμπόδιο στις εθνικιστικές και πολεμοκάπηλες κραυγές που αλλού βγαίνουν από το θυμικό και αλλού δεν ξέρω από πού βγαίνουν».

The post «Οχι» Μητσοτάκη σε άτυπη ενημέρωση από Καμμένο για Αιγαίο – ελληνοτουρκικά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα