Ο Τραμπ, το FBI, το Russiangate και γιατί «όλοι χάνουν από τη φορολόγηση των πλουσίων»

Νέα προβλήματα προκαλεί στον Ντόναλντ Τραμπ η αποκάλυψη, που ο ίδιος έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο NBC, ότι είχε ρωτήσει τον εκδιωχθέντα διευθυντή του FBI αν ο ίδιος ήταν υπό έρευνα για το Russiangate. Μέσα σε ένα ποταμό δηλώσεων που η μία συχνά αντέκρουε την άλλη ο Τραμπ αποκάλεσε τον Κόμεϊ «φιγουρατζή» και παραδέχτηκε ότι μίλησε μαζί του μία φορά σε ένα δείπνο και δύο φορές τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε

ο αμερικανός πρόεδρος ο Τζέιμς Κόμεϊ τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι υπό έρευνα. Πρόσθεσε δε, ότι επιθυμεί να υπάρξει πλήρης έρευνα για πιθανές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι επιδίωξή του είναι η διαδικασία να γίνει «απολύτως σωστά». Η αποκάλυψη του Τραμπ ότι ρώτησε τον Κόμεϊ για τις έρευνες του FBI προκάλεσε νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ καθώς είναι ανάρμοστο για έναν πρόεδρο να χρησιμοποιεί τη θέση του για να μάθει αν ο ίδιος είναι ή όχι υπό έρευνα.

Σε άλλη στιγμή της συνέντευξης πάντως ο Τραμπ εξήγησε το σκεπτικό που τον οδήγησε στην απόφασή του για την απόλυση του Κόμεϊ: «Είπα στον εαυτό μου, ξέρεις αυτή η υπόθεση με τη Ρωσία είναι μία φτιαχτή ιστορία, μία δικαιολογία των Δημοκρατικών για το ότι έχασαν τελικά τις εκλογές».

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στο NBC ότι είχε αποφασίσει να απολύσει τον διευθυντή του FBI ήδη προτού λάβει τις εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του αναπληρωτή υπουργού Ροντ Ροζενστάιν, διαψεύδοντας έτσι όλα όσα ισχυρίζονταν ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του ως χθες.

«Ο Κόμεϊ είναι φιγουρατζής και το FBI όσο αυτός ήταν επικεφαλής ήταν σε αναταραχή» είπε ο Τραμπ σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον πρώην διευθυντή. Σε ερώτηση του αμερικανού δημοσιογράφου αν είχε οργιστεί με τον Κόμεϊ εξαιτίας της έρευνας o Τραμπ απάντησε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο επικεφαλής του FBI να είναι ικανός. «Είμαι οπαδός του FBI, αγαπώ το FBI», ανέφερε με την εκφραστική δεινότητα πεντάχρονου που τον χαρακτηρίζει, ο πλανητάρχης.

Αρνήθηκε ότι άσκησε πιέσεις για να κλείσει η έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του και επέμεινε ότι ο ίδιος θέλει να μάθει αν υπήρχε οποιαδήποτε ρωσική παρέμβαση. Ταυτόχρονα πάντως επανέλαβε ότι ούτε ο ίδιος ούτε μέλη του προεκλογικού του επιτελείου είχαν σχέση με τη Ρωσία, όπως και ότι η ψήφος των Αμερικανών δεν επηρεάστηκε από αυτό. «Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, δεν έχω συμφέροντα στη Ρωσία, δεν έχω επενδύσεις και ακίνητα» υπογράμμισε.

Σε άλλη συνέντευξή του στον «Economist» σχετικά με την οικονομική του πολιτική o αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα κάνει «τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση στην ιστορία των ΗΠΑ».

Τα Trumponomics θα φέρουν χρήματα και ευημερία στις ΗΠΑ υποσχέθηκε ο Τραμπ. Επανέλαβε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί από το μηδέν τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ και κυρίως τη NAFTA (το πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας με το Μεξικό και τον Καναδά) στη βάση της «αμοιβαιότητας» όπως τόνισε.

Μίλησε επίσης για τη φιλική σχέση που ανέπτυξε με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (ξέχασε τις προεκλογικές κορώνες κατά της Κίνας) αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος άφησε κατά μέρος τις οικονομικές διαφορές, καθώς το Πεκίνο βοηθά τις ΗΠΑ στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί μήπως η φορολογική μεταρρύθμιση αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ απάντησε ότι δεν ανησυχεί διότι αυτό θα συμβεί για μικρό χρονικό διάστημα, ίσως δύο χρόνια. Υπογράμμισε δε ότι ελπίζει πως με την κατάργηση του Obamacare θα εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια που θα περιορίσουν το έλλειμμα.

«Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους φόρους στον κόσμο» είπε ο αμερικανός πρόεδρος και επανέλαβε ότι σκοπεύει να μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να παραμείνουν στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα επιβάλλει στα εισαγόμενα προϊόντα -από αυτοκίνητα ως κλιματιστικά- υψηλότατους δασμούς ως και 35%. «Αυτό που λέμε στις επιχειρήσεις είναι μείνετε εδώ. Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα φέρουμε στην αμερικανική οικονομία 4-5 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Παραδέχτηκε πάντως ότι για να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί και τις ψήφους των Δημοκρατικών, αλλά αυτό δεν τον ανησυχεί γιατί είναι βέβαιος πως το σχέδιό του θα τους αρέσει.

Σε ερώτηση για το πώς θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση για «τεράστια φορολογική ελάφρυνση» και για τους εργαζόμενους υπογράμμισε: «Θα είναι η μεγαλύτερη φορολογική μείωση στην ιστορία των ΗΠΑ». Τόνισε ότι παρά την κριτική που ασκείται ότι από τις φορολογικές μειώσεις αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι κυρίως οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ο ίδιος εκτιμά πώς από την υψηλή φορολογία των πλουσίων χάνουν όλοι.

«Τα αποτελέσματα θα φανούν στο τέλος του παιχνιδιού. Θα ξαναδώσουμε ώθηση στην οικονομία και θα επαναφέρουμε στη χώρα τις επιχειρήσεις που έχουν φύγει» υποσχέθηκε στους Αμερικανούς.

The post Ο Τραμπ, το FBI, το Russiangate και γιατί «όλοι χάνουν από τη φορολόγηση των πλουσίων» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα