Ερντογάν προς Τσίπρα: Επιθυμούμε πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Belt and Road Forum, το οποίο οργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ,

έθεσε στον τούρκο πρόεδρο τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο οποίος την υιοθέτησε. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές τί εννοούσε.

Στη συνάντηση, που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) και κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον τέθηκε το μεταναστευτικό και το ζήτημα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας. Η Ενωση είχε υποσχεθεί την κατάργησης της βίζας στις αρχές του 2016, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ωστόσο λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος και του κύματος καταστολής που ακολούθησε, πολλές από τις διαδικασίες πάγωσαν ή ανεστάλησαν.

Για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από τον Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε ακόμη το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σι Τζινπίνγκ (REUTERS/Jason Lee)Συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι οικονομικές -και όχι μόνο- σχέσεις της Ελλάδας και της Κίνας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ νωρίς το Σάββατο στο Πεκίνο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σημαντικός κόμβος στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας και του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με αυτό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν περισσότερο. «Αυτή τη στιγμή, η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία της Κίνας και της Ελλάδας συνεχίζουν να λάμπουν με νέο δυναμισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση το Reuters επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κίνας προσέφερε ισχυρή υποστήριξη στον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Ακόμη, ο κινέζος πρόεδρος επισήμανε ότι η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα-κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού, όπως ανέφερε σχετικά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πέρα αυτών των συναντήσεων, ο κ. Τσίπρας προγραμματίζει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, Γκου Σου, και τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, Τζουν Λι.

The post Ερντογάν προς Τσίπρα: Επιθυμούμε πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα