Ο Νίκος Φίλης ενάντια στο… «ακραίο Κέντρο»

Ο Νίκος Φίλης έχει έναν δικό του, ιδιαίτερο τρόπο να ερμηνεύει την πολιτική πραγματικότητα. Σε κάποιους δεν αρέσει – αυτοί μάλλον ανήκουν στο… «ακραίο κέντρο», ένας νέος δικός του όρος που σίγουρα θα μας απασχολήσει. Σε κάποιους πάλι, αρέσει. «Μένουμε στην εξουσία γιατί ο λαός θέλει να μείνουμε στην εξουσία», όπως εξήγησε άλλωστε ο ίδιος, στη συνέντευξή του που δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής».

Ετσι, τη δική της ξεχωριστή – και κατά Φίλην – ερμηνεία, έχει και η πρωτοφανής και συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση προς τη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» την περασμένη

Τετάρτη στο Σύνταγμα: Οι ύβρεις περί καλσόν, κολαγόνων, παλαβών διοργανωτών και συμμετεχόντων που ευθύνονται για το «μισό χρέος της χώρας», οι δια στόματος κυβερνητικής εκπρόσωπου Ολγας Γεροβασίλη προειδοποιήσεις για κινήσεις «εχθρικές προς τη χώρα», οι δικές του για εκδηλώσεις «στα όρια της αντισυνταγματικότητας», όλα αυτά, κατά τον υπουργό Παιδείας ήταν, όπως ο ίδιος σημείωσε στο «Βήμα της Κυριακής», «μια δημοκρατική παρέμβαση»για να αποκαλυφθεί «η παλαιοκομματική προσπάθεια για την αναστήλωση του καθεστώτος που προκάλεσε μεγάλο κοινωνικό πόνο και κρίση»!

«Καμία πολιτική κίνηση δεν είναι στο απυρόβλητο της κριτικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πόσω μάλλον όταν επιχειρείται να επιβληθεί ένταση και ακραία πόλωση και, μάλιστα, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που σηματοδοτεί δυνατότητες να εισέλθει η χώρα σε μια περίοδο ανάκαμψης με την κοινωνία όρθια» είπε ο κ. Φίλης.

«Η αντίδρασή μας λοιπόν στη διαδήλωση των «Παραιτηθείτε» αφορά στην επιμονή μας να γυρίσει σελίδα η χώρα, να μη χαθεί η ευκαιρία και να αφήσουμε στο παρελθόν την παλαιοκομματική προσπάθεια για την αναστήλωση του καθεστώτος που προκάλεσε μεγάλο κοινωνικό πόνο και κρίση. Ηταν ένα σήμα, μια δημοκρατική παρέμβαση, που βοήθησε να αποκαλυφθούν όσοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου, δηλαδή κυρίως η ΝΔ, αλλά και άλλες συνιστώσες που παίζουν με την ιδέα του «ακραίου Κέντρου». Επίσης, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να ασκείται πολιτική με hastag και μάλιστα με όρους εχθροπαθούς λαϊκισμού».

Πώς όμως ερμηνεύει ο κ. Φίλης τα όλο και συχνότερα περιστατικά αποδοκιμασίας κυβερνητικών στελεχών; Υιοθετεί άραγε την άποψη που έχει διατυπωθεί – και μέσα από την κυβέρνηση – ότι αυτά τα επεισόδια προκαλούνται από ένα ιδιότυπο μέτωπο της Ακροδεξιάς με τους πρώην συντρόφους που τώρα βρίσκονται στη Λαϊκή Ενότητα;

«Δεν θα υιοθετούσα, τουλάχιστον επί του παρόντος, την έκφραση «ιδιότυπο μέτωπο» της Ακροδεξιάς και ορισμένων πρώην συντρόφων μας. Ωστόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη διαπιστώνει κανείς, στο όνομα μιας αντιφατικής αντισυστημικής κριτικής, σύγκλιση αντιλήψεων με εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική καταγωγή. Από αυτή την πολιτική σύγχυση κερδίζει η Ακροδεξιά. Και στον ακραίο αντιευρωπαϊσμό δεν ηγεμονεύει η έλλογη κοινωνική-αριστερή κριτική. Με την Αριστερά στην κυβέρνηση στη χώρα μας, η έκφραση της πολιτικής δυσαρέσκειας για να είναι αποτελεσματική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και της δημοκρατίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον αντίπαλο – τις συντηρητικές και τις αντιδραστικές δυνάμεις. Οσοι από την Αριστερά νομίζουν ότι θα βρουν λόγο πολιτικής ύπαρξης με μια ακατάληπτη συνθηματολογία αλλά και πρακτικές εκκολαπτόμενης αντιπολιτικής και βίας, θα διαψευστούν», ήταν η απάντηση του κ. Φίλη. Φαίνεται πως οι κινηματικές εποχές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παρέλθει οριστικά. Εκτός κι αν είναι διαδηλώσεις που έχουν την έγκριση του Μαξίμου…

The post Ο Νίκος Φίλης ενάντια στο… «ακραίο Κέντρο» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα