Πρώτη φορά Βρυξέλλες για τον Κυριάκο

Δεν είναι η πρώτη του φορά στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη του όμως, με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα για τον πρώτο κύκλο επαφών του με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την χώρα – με την κρίση των προσφυγικών ροών να οξύνεται και την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας σε εκκρεμότητα.

Το πολιτικό αποτύπωμα αυτών των πρώτων επαφών του κ. Μητσοτάκη στην καρδιά της ΕΕ είχε διατυπωθεί ήδη, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου: Θα είναι ο υπεύθυνος και ο αξιόπιστος συνομιλητής, όχι όμως ο δεδομένος.

Τρεις εξάλλου υπήρξαν εξ αρχής οι στόχοι του προέδρου της ΝΔ σε αυτό το διήμερο των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες: Πρώτη μέλημα να αποτραπεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, δεύτερο να ασκηθεί από την ΕΕ πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης και τρίτο να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων προς την Αθήνα που είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις ταυτόχρονα, την οικονομική και την προσφυγική.

Στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την γραμμή που έχει χαράξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ στις 20 του Ιανουαρίου: Στο Προσφυγικό, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «εθνικό ζήτημα», ο πρόεδρος της ΝΔ παρά τις διατυπωμένες ενστάσεις του προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, όχι όμως και στο ζήτημα της οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες: «Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ. Το Προσφυγικό όμως δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hot spots. Η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Το Προσφυγικό ήταν και το ζήτημα που κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τον κύκλο των διήμερων επαφών του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Αν και ήταν συνάντηση γνωριμίας, προγραμματισμένη να κρατήσει μισή ώρα, τελικά διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ενδεικτικό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ότι «η συνάντηση ήταν σε άριστο κλίμα».

Αναφερόμενος στο μείζον για την Ευρωπαϊκή Ενωση θέμα του Προσφυγικού, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο κ. Σουλτς, με τη λογική ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην ΕΕ ότι «δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς μάλιστα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την οικονομική κρίση».

Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο όπως είπε «θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Ενα ακόμη σημείο συμφωνίας των Μητσοτάκη και Σουλτς ήταν ότι η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ωστόσο η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Συμφωνία φυσικά υπήρξε για την αντιμετώπιση από τη γείτονα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η ΕΕ διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα.

Ο γερμανός πολιτικός πάντως, ήθελε να σχηματίσει προσωπική εικόνα για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ρώτησε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τις εκτιμήσεις του.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις θέσεις του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ότι από την πλευρά του δεν θέλει να εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε κυβερνητικά στελέχη.

O κ. Μητσοτάκης είχε και σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πήγε στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος της ΝΔ με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς.

«Η ΝΔ θα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ακολούθησε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την ευρωπαία επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι επενδύσεις στα λιμάνια και στα αεροδρόμια καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 2 μ.μ. τον πρόεδρο της ΝΔ καλωσόρισε στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι δεν αποτελεί λύση του προσφυγικού προβλήματος το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας.

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Γιούνκερ, έναν σταθερό και παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας, τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Επανέλαβα στον πρόεδρο Γιούνκερ την πάγια άποψη μας ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων δεν αποτελεί λύση στο προσφυγικό. Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ τη στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που η χώρα έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό. Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ. Το πρόβλημα το προσφυγικό όμως δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hot spots. Η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση».

Για το απόγευμα της Τετάρτης, προγραμματίστηκαν συναντήσεις με τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πιέρ Μοσκοβισί και με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και Γίρκι Κατάινεν.

Θα υπάρξουν, επίσης, συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μαριάνο Ραχόι.

The post Πρώτη φορά Βρυξέλλες για τον Κυριάκο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα