Ο Κιμ ξαναπάτησε το «κουμπί»: Νέος πύραυλος πάνω από την Ιαπωνία

H Βόρεια Κορέα προχώρησε νωρίς την Παρασκευή σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο πύραυλος πέρασε πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε

σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Κατά το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε από εγκατάσταση κοντά στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, διένυσε απόσταση περίπου 3.700 χλμ. και έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 770 χλμ., δηλαδή πιο μακριά και πιο ψηλά από τον Hwasong-12 ο οποίος είχε εκτοξευθεί στα τέλη Αυγούστου και είχε επίσης περάσει πάνω από την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα είχε διαμηνύσει ήδη από την Τετάρτη ότι θα επιταχύνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και είχε υποστηρίξει πως οι νέες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, απέδειξαν ότι «ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που ο βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος περνά πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας. Ο πρώτος είχε εκτοξευθεί την 29η Αυγούστου. Μερικές ημέρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει στην έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι η βόμβα υδρογόνου που δοκίμασε ήταν αρκετά μικρή για να χωρά στην κεφαλή ενός πυραύλου.

Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε ασκήσεις αμέσως μετά τη δοκιμή της Παρασκευής (Defense Ministry/Yonhap via REUTERS)

Στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια είναι η ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Βόρειας Κορέας και προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.

Εκανε ιδιαίτερα λόγο για βορειοκορεατικές απειλές με την μορφή επιθέσεων με ηλεκτρομαγνητικό παλμό, ο οποίος θα επηρεάσει κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή και υπολογιστικά δίκτυα και με βιοχημικά όπλα.

Σε μια πρώτη απάντηση, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά με την κινητοποίηση και βαλλιστικών πυραύλων Hyunmoo-2A.

Ενώ και η Ιαπωνία καταδίκασε τη δοκιμή ζητώντας να εφαρμοστούν οι τελευταίες κυρώσεις, οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ζήτησαν η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) πρόκειται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν έχουν περάσει ούτε μία εβδομάδα από την ομόφωνη επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, με τις ψήφους της Ρωσίας και της Κίνας που ακολουθούσαν μια περισσότερο διαλλακτική στάση.

The post Ο Κιμ ξαναπάτησε το «κουμπί»: Νέος πύραυλος πάνω από την Ιαπωνία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα