Ο Γιάνης Βαρουφάκης «επιστρέφει» στη Βουλή;

15:36 3/8/2017 - Πηγή: Protagon

Αυτό θα ήταν ωραίο θέαμα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης να επιστρέφει στη Βουλή, έστω και στη μικρή αίθουσα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτό πλέον είναι το ζητούμενο ύστερα από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε την Πέμπτη ο Βαγγελής Βενιζέλος ζητώντας την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή

τα όσα αποκαλύπτονται στο πολυσυζητημένο βιβλίο του «Αdults in the Room» για τα σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παράλληλο νόμισμα και τις σκέψεις περί Brexit.

Παρά ταύτα, η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα.

Σε διάλογο που είχε με τον κ. Βενιζέλο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Δεν χάνετε την ευκαιρία να αναδείξετε όσα θέματα γράφονται στις εφημερίδες» είπε και πρόσθεσε ότι «αν εδώ παρελάσουν όλες οι ιστορίες που απασχολούν τα ΜΜΕ και -μέσω αυτών- την κοινή γνώμη, καταλαβαίνετε…».

«Απαξιώνεται τα ΜΜΕ μέσω, της πρότασής μου;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Να υποθέσω, ότι δίνετε μεγάλη αξιοπιστία στον Βαρουφάκη» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εγώ δίνω αξιοπιστία; Ο κ. Τσίπρας το έκανε, του ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και τον ανέδειξε σε γκουρού του», απάντησε ο πρώην υπουργός ζητώντας την κλήτευση του Γιάνη Βαρουφάκη. Σημειώνεται ότι η ΝΔ δήλωσε διά του Μάκη Βορίδη ότι συμφωνεί με την πρόταση κλήτευσης.

«Αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Έχουν μιλήσει άλλα όργανα της Βουλής πιο αρμόδια όπως η Ολομέλεια της Βουλής», έκλεισε την συζήτηση η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Η απόφαση για το αν και πότε θα κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο.

Επιστολή Βενιζέλου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η ακρόαση είναι υποχρεωτική εφόσον το ζητήσουν τα δύο πέμπτα των μελών της Επιτροπής (8 μέλη), δηλαδή τα μέλη που προέρχονται από την αντιπολίτευση.

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου προς την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε,

» η έκδοση του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη (Adults in The Room: My Battle with Europe’s Deep Establishment, 2017) και τα δημοσιεύματα που αυτό τροφοδότησε, θέτουν σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας των θεσμών και ειδικότερα της κυβέρνησης και του τρόπου που αυτή ως συνταγματικό όργανο ασκεί συλλογικά (ως Υπουργικό Συμβούλιο) και ατομικά στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών την εθνικά κρίσιμη αρμοδιότητα της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας σε υπαρξιακής σημασίας θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως η ίδια η συμμετοχή στην ζώνη του ευρώ.

» Οι σχετικές αποκαλύψεις δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το αρμόδιο για τους θεσμούς κοινοβουλευτικό όργανο που είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το στοιχειώδες που οφείλουμε να πράξουμε είναι να καλέσουμε προς ακρόαση τον πρώην υπουργό κ. Γιάνη Βαρουφάκης.

» Σύμφωνα λοιπόν με τα άρθρα 43Α παρ.2 περ.α και 41Α παρ.1-4 του Κανονισμού της Βουλής προτείνω να κληθεί σε ακρόαση ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης για το αντικείμενο που περιγράφω στην πρώτη παράγραφο της παρούσας».

The post Ο Γιάνης Βαρουφάκης «επιστρέφει» στη Βουλή; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα