«Ο Χίτλερ ήταν μια κουτσουλιά σε 1.000 χρόνια γερμανικής ιστορίας» κατά τον αρχηγό της Ακροδεξιάς

10:13 5/6/2018 - Πηγή: Protagon

Αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ ότι η περίοδος του εθνικοσοσιαλισμού δεν ήταν παρά μια κουτσουλιά στην μακρά και ένδοξη γερμανική ιστορία.

«Μόνο όποιος αναγνωρίζει την ιστορία, έχει τη δύναμη να διαμορφώσει το μέλλον. Ναι, αναγνωρίζουμε την ευθύνη για τα 12 χρόνια» του ναζισμού (1933-1945) δήλωσε στο Ομοσπονδιακό Συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος το Σάββατο στο Τίρινγκεν.

«Εχουμε μια ένδοξη ιστορία και αυτή, αγαπητοί φίλοι, διήρκησε περισσότερο από τα αναθεματισμένα 12

χρόνια» είπε.

Μέσα και έξω από το κόμμα του οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

Το Εναλλακτικό Κέντρο, η μετριοπαθέστερη ομάδα της AfD, απαίτησε από τον Γκάουλαντ δημόσια συγγνώμη, ενώ εξέφρασε (ενδεχομένως κάπως αργά) την ανησυχία της για τη λαϊκιστική εικόνα του κόμματος. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται κάτι τέτοιο από έναν πολιτικό με το στοιχειώδες τακτ και την ελάχιστη συναίσθηση ευθύνης για την ιστορία μας» γράφει σε ανακοίνωσή της η ομάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση το «Εναλλακτικό Κέντρο» κατηγόρησε τον Γκάουλαντ ότι δίνει την εντύπωση ότι η AfD είναι απολύτως ανοιχτή προς τα δεξιά και απολογείται για λογαριασμό του κόμματος προς τα θύματα των Ναζί, κάνοντας λόγο για «απίστευτη υποβάθμιση της ναζιστικής περιόδου».

«Πολύ ατυχή» και «ακατάλληλη» χαρακτήρισε τη δήλωση και ο συμπρόεδρος του κ. Γκάουλαντ στο κόμμα Γιεργκ Μόιτεν, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι ο συνάδελφός του δεν υποβάθμισε τη ναζιστική περίοδο.

Ο ίδιος ο Γκάουλαντ, με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται την αρχική του τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε έναν από τους πιο περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς της γερμανικής γλώσσας.

«Πενήντα εκατομμύρια θύματα στον παγκόσμιο πόλεμο, Ολοκαύτωμα, καθολικός πόλεμος – και όλα αυτά να τα χαρακτηρίζεις ως μια κουτσουλιά, αυτό είναι χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων και υποβάθμιση αυτών τα οποία έγιναν στο όνομα της Γερμανίας» δήλωσε η γενική γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Στις δηλώσεις του επικεφαλής της AfD αντέδρασε και η Διεθνής Επιτροπή Αουσβιτς: «Οι δηλώσεις του Γκάουλαντ είναι ανυπόφορες και αναξιοπρεπείς. Για τους επιζήσαντες του Αουσβιτς αυτές οι εν ψυχρώ, υπολογισμένες και προκλητικές δηλώσεις του είναι αηδιαστικές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρίστοφ Χόιμπνερ.

The post «Ο Χίτλερ ήταν μια κουτσουλιά σε 1.000 χρόνια γερμανικής ιστορίας» κατά τον αρχηγό της Ακροδεξιάς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα