Ο «άλλος» δημόσιος λόγος για τον όσιο Παΐσιο

Στην Ελλάδα κάθε 11-12 Ιουλίου τα τελευταία χρόνια το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που επιλέγει να ακολουθεί την ορθόδοξη εκκλησία συμμετέχει σε προσευχές για τη γιορτή του οσίου γέροντα Παϊσίου. Πολλοί επισκέπτονται το μοναστήρι στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του, και πολλοί (άνδρες μόνο) το κελί του στο Άγιο Όρος. Πολλοί γνωρίζουν τον έλληνα μοναχό Παΐσιο που ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος το 2015 και

διαβάζουν με προσοχή βιβλία για τη ζωή του. Πολλοί μιλούν γι’ αυτόν με θαυμασμό και δέος. Όλοι; Όχι.

Η υπερπαραγωγή υλικού για τον όσιο Παΐσιο δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους. Ειδικά η εμπορεία βιβλίων από αμφιλεγόμενους συγγραφείς με υποτιθέμενες «προφητείες» του οσίου γέροντα Παϊσίου. Κάποιοι αντιδρούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Παστίτσιος», που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και έγινε αφορμή για δημόσιο διάλογο για τα όρια κριτικής/σάτιρας για εκκλησιαστικά πρόσωπα.

Δεν θα ήταν όμως εντυπωσιακό να δούμε ρασοφόρο να κριτικάρει δημοσίως τον όσιο γέροντα Παΐσιο ή να αμφισβητεί την ιδιότητά ως αγίου; Κι όμως!

Στο ίντερνετ υπάρχουν βίντεο με ρασοφόρο που εκφράζεται τουλάχιστον παράδοξα για τον μοναχό Παΐσιο. Και όχι μόνο για τον Παΐσιο, αλλά και για τον Πορφύριο και για κάθε άγιο που η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία ανακήρυξε πρόσφατα. Δείτε δύο χαρακτηριστικά βίντεο:

Δεν λέω πως όλοι οι ρασοφόροι είναι πραγματικά και ορθόδοξοι παπάδες ή μοναχοί. Χτυπητό παράδειγμα ο γνωστός (πια) «πάτερ Κλεομένης» του youtube. Στην Ελλάδα του «είσαι ό,τι δηλώσεις» πλέον έχουμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε πως «τα ράσα δεν κάνουν τους παπάδες». Και επανερχόμαστε στον ρασοφόρο που εμφανίζεται στα παραπάνω βίντεο τη στιγμή που «η μισή Ελλάδα» τον γιορτάζει: είναι ο γέροντας Μεθόδιος από τη μονή Εσφιγμένου, ο οποίος εμφανίζεται σε πολλά βίντεο στο ίντερνετ σαν ομιλητής είτε από τη μονή Εσφιγμένου είτε από πλατείες και αίθουσες ξενοδοχείων μπροστά σε κοινό. Ο λόγος του είναι καυστικός για ορθοδόξους πατριάρχες, έλληνες πολιτικούς, Εβραίους, μασόνους, γυναίκες (!), ηλεκτρονικές κάρτες, τράπεζες και άλλους «προδρόμους του αντιχρίστου», αλλά δεν αφήνει τους πάντες αδιάφορους.

Ο ομιλητής δεν κρύβει πως η δική του χριστιανική εκκλησία δεν είναι η γνωστή ορθόδοξη, αλλά η παλαιοημερολογίτικη ή «γνήσια ορθόδοξη». Και στο τελευταίο χωρά πολλή συζήτηση, αφού οι παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες στην Ελλάδα, οι ξέχωρες από την εκκλησία της Ελλάδος και άσχετες με Μόσχα και Ιεροσόλυμα, είναι τουλάχιστον δέκα.

Ο γέροντας Μεθόδιος θεωρείται από παλαιοημερολογίτες ως ηγούμενος της μονής Εσφιγμένου, αγωνιστής και «φλογερός ομολογητής», όμως η Κοινότητα Αγίου Όρους, η ορθόδοξη εκκλησία και η ελληνική Δικαιοσύνη έχουν άλλη γνώμη. Όλοι αυτοί, καθώς και οι γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά, τον θεωρούν απλά σαν αρχηγό ενός ομίλου σχισματικών, καταληψία κτιρίων και οπωσδήποτε όχι ορθόδοξο παπά ή ηγούμενο της μονής Εσφιγμένου. Πολλοί μιλούν για σχέσεις του με πολιτικούς [πχ. Καμμένος (ΑΝΕΛ), Μιχαλολιάκος (Χ.Α.)], κανάλια, εκδότες και δημοσιογράφους. Ο ίδιος είναι βαρυποινίτης μεταξύ άλλων και για… τρεις αυτοσχέδιες μολότοφ, ενώ αναμένεται η έξωσή του από το Άγιο Όρος! Σημειωτέον πως η μονή Εσφιγμένου (και εδώ δεν εννοούμε τους περίπου 40 παλαιοημερολογίτες του γέροντα Μεθόδιου που βρίσκονται στο κτίριο της Εσφιγμένου) έχει επίσημη εκπροσώπηση και αδελφότητα υπό τον αναγνωρισμένο ηγούμενο Βαρθολομαίο, αλλά από παράδοξη αδράνεια των αρχών δεν της έχουν αποδοθεί τα κτίριά της.

Αν δικαιούται ο καθένας να φοράει ράσα σε αυτή τη χώρα, επομένως και να θεωρείται (δικαίως ή αδίκως) ορθόδοξος παπάς/μοναχός, μέχρι ποιου σημείου φτάνει η προκαλούμενη σύγχυση όταν διατυπώνει δημοσίως «αιρετικό λόγο» για τους αγίους της ορθόδοξης εκκλησίας; Δεν πρόκειται φαινομενικά για μια «εσωτερική σύγκρουση»; Το ορθόδοξο κομμάτι της κοινωνίας μας δεν έχει δώσει ακόμα την απάντηση, αλλά η συζήτηση ίσως μόλις ξεκίνησε.

*Ο Ανδρέας Αλαγιάννης είναι πολιτικός επιστήμων.

The post Ο «άλλος» δημόσιος λόγος για τον όσιο Παΐσιο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα