Νίκη στο Euro και παραμονή στην ΕΕ ή ήττα και Brexit;

Εσείς τι κάνετε αν χάσει η ομάδα σας και δεν περάσει στον επόμενο γύρο; Εχετε νεύρα, μπορεί να κλωτσάτε τενεκεδάκια καλύτερα ίσως από τους άμπαλους που έφερε ο προπονητής, σίγουρα βρίζετε και να τα λέτε με την παρέα. Μήπως θα ψηφίζατε και υπέρ του Brexit;

Σκεφτείτε το για λίγο.

Το βράδυ της Δευτέρας η Αγγλία παίζει με τη Σλοβακία για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Euro και η Αγγλία δεν θέλει με τίποτα μια ήττα. Μια αποτυχία μπορεί

να επηρεάσει, όμως, και τους ψηφοφόρους την Πέμπτη που ταπεινωμένοι από την ποδοσφαιρική ήττα θα θελήσουν ίσως να πάνε στην κάλπη για να δώσουν ένα μήνυμα εθνικής νίκης, παίρνοντας την πλευρά του Brexit.

Φέτος, από την άλλη, η Αγγλία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία αγωνίζονται μαζί στο Euro (η Σκωτία δεν κατάφερε να φτάσει στα τελικά), η κοινή τους παρουσία που συμπίπτει με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα μπορούσε να είναι μια τονωτική ένεση συσπείρωσης για το βρετανικό έθνος – αν βέβαια παίξουν και λίγη καλή μπάλα.

Η σχέση αθλητικών επιδόσεων και πολιτικών/εκλογικών γεγονότων δεν είναι καινούρια ιδέα, γράφει η Washington Post.

Μελέτη του 2010 σε κολεγιακούς αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου έδειξε ότι μια νίκη δίνει ώθηση στον νυν πρόεδρο όταν είναι και υποψήφιος. Δεν είναι καθόλου ασήμαντη ώθηση μάλιστα, γιατί φτάνει ακόμα και τη 1,5 μονάδα, υπερπολύτιμο ποσοστό σε αμφίρροπες αναμετρήσεις. Αυτό γιατί η νίκη φέρνει ευφορία και μια τάση να στηρίξει κάποιος τους (πολιτικούς) ηγέτες που έχει αντί να εμπιστευτεί περισσότερο τους νέους που ζητούν την ψήφο του.

Υπάρχουν και προηγούμενα: Τέσσερις ημέρες πριν από τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του 1970, η Αγγλία έχασε 3-2 από τη Γερμανία για τα προημιτελικά του Μουντιάλ στο Μεξικό ενώ κέρδιζε 2-0. Η ήττα έφερε απογοήτευση και οι ψηφοφόροι μπορεί να μην «μαύρισαν», αλλά πάντως αποδοκίμασαν την κυβέρνηση του Χάρολντ Γουίλσον των Εργατικών, που ως τότε προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις. Σύμπτωση ή όχι με το Μουντιάλ, μια αναπάντεχη εκλογική ήττα ήταν γεγονός.

Η Washington Post φέρνει μάλιστα και άλλα στοιχεία για το πώς οι Γάλλοι ιδιαίτερα μετά από ήττες στο Euro του 2008 άρχισαν να βλέπουν με λιγότερο καλό μάτι την ΕΕ, έστω τις λίγες ημέρες της ποδοσφαιρικής πίκρας.

Μήπως λοιπόν ο Ντέιβιντ Κάμερον να ρίχνει και καμιά ματιά στο ματς και στις επιδόσεις της εθνικής ομάδας εκτός από τις δημοσκοπήσεις; Μπορεί να βγει κερδισμένος την Πέμπτη αν τα πάει καλά τη Δευτέρα η ομάδα του Χότζσον…

The post Νίκη στο Euro και παραμονή στην ΕΕ ή ήττα και Brexit; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα