Νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα τα ξημερώματα της Τρίτης απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο.

Ακόμη, απαγορεύονται οι εξαγωγές υφασμάτων από τη Βόρεια Κορέα, μία από τις λίγες πηγές εσόδων από το διεθνές εμπόριο για τη Πιονγκγιάνγκ.

Η

υιοθέτηση της απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή ενός νέου, κατά σειρά όγδοου, γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας της νέας δοκιμής πυρηνικού όπλου στις 3 Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε συντάχθηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ, μετά από συνεννόηση με τα άλλα μόνιμα μέλη και τα 10 προσωρινά μέλη του Συμβουλίου.

Η πρώτη εκδοχή του κειμένου, την περασμένη εβδομάδα, προέβλεπε αυστηρότερες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και την πλήρη απαγόρευση πώλησης πετρελαιοειδών στη Βόρεια Κορέα. Αυτό όμως θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει πλήρως το βορειοκορεατικό καθεστώς και να ανατρέψει την ισορροπία στην περιοχή.

Απορρίφθηκε ακόμη και η πρόταση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο γιατί η Μόσχα και πολύ περισσότερο η Κίνα στο παρελθόν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο η Κίνα, ο μοναδικός μεγάλος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, μετά και την τελευταία δοκιμή είχε δείξει σημάδια αλλαγής στάσης.

Η Νότια Κορέα καλωσόρισε τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, η οποία «πρέπει να καταλάβει ότι η προκλητική συμπεριφορά κατά της διεθνούς ειρήνης, μπορεί μόνο να επιφέρει πιο σκληρές διεθνείς κυρώσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στην Σεούλ.

Αλλά από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα απάντηση με τη συνήθη οργισμένη ρητορική της. Οι ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της είναι ένα «αιμοβόρο κτήνος που έχει εμμονή με το τρελό όνειρο» να σταματήσει πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Προειδοποιεί μάλιστα τις ΗΠΑ ότι αν επιμείνουν σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα θα φροντίσει ώστε η Ουάσιγκτον «να πληρώσει το τίμημα».

The post Νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα